V ČR je zhruba 40% živnostníků. Stát chystá vyšší pokuty za švarcsystém

27. 12. 2011 – 11:20 | Podnikání | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V ČR je zhruba 40% živnostníků. Stát chystá vyšší pokuty za švarcsystém
Živnostníků bude pravděpodobně po novém roce ubývat., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Samostatně podnikající lidé představují v České republice 37 procent ekonomicky aktivní populace. Mnoho živnostníků a zaměstnavatelů však využívá tzv. švarcsystému. Ten však s novelou zákona o zaměstnanosti bude znovu nelegální a trestán vysokými pokutami.

Před nedávnem poslanci schválili novelu zákona o zaměstnanosti, kde se mimo jiné píše o zákazu nelegální práce pro zaměstnavatele na tzv. švarcsystém. Zpřísňují se i pokuty, které může dostat jak zaměstnavatel, tak i „zaměstnanec“. Novela má totiž také zjednodušit prokazování švarcsystému a jeho kontrolu.

Pokud kontrola zjistí, že zaměstnavatel využívá tohoto systému, hrozí mu pokuta až do výše 10 milionů korun a pracovníkovi maximálně 100 tisíc korun.

Od nového roku bude možné postihnout každý výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah, tzn. i případy švarcsystému. Za závislou práci bude považována činnost, která bude vykonávána osobně zaměstnancem, ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele a podle jeho pokynů. Za stávající situace je švarcsystém obtížně prokazatelný, novela tak má za cíl usnadnit jak jeho kontrolu, tak i postih,“ vysvětluje Vojtěch Katzer z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Živnostníci jsou stabilizátory české ekonomiky

Podle Aleše Pospíšila, výkonného ředitele pro odbor segmentů Poštovní spořitelny, lze živnostníky považovat za „stabilizátory“ české ekonomiky. Počet registrovaných živnostníků se totiž nesnížil ani v době ekonomické krize, takže podnikatelé dál nakupovali, utráceli a využívali služeb. Tím pádem má stabilní počet živnostníků pozitivní dopad na ekonomiku.

Švarcsystém není legální ani teď, ale špatně se prokazuje. Tento systém v podstatě zakazuje § 2 zákoníku práce, kde se o takovém zaměstnání hovoří jako o závislé práci.

Počet lidí, kteří využívají švarcsystému, se nedá spočítat. Každopádně, i když je zakázaný, tak nadále přežívá, díky daňové optimalizaci větších firem a leckdy i vyššího finančního ohodnocení „zaměstnance.“

Živnostníků bude pravděpodobně po novém roce ubývat. „V situaci, kdy od nového roku dojde k výslovnému zákonnému zákazu švarcsystému, a za současného zvýšení peněžních pokut za jeho provozování a i předpokládaného navýšení rozsahu kontrol, lze očekávat snížení počtu zaměstnavatelů a živnostníků, kteří tento způsob výkonu práce využívají ,“ uvádí Katzer.

Co je závislá práce

Za závislou práci, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, se považuje výlučně osobní výkon práce zaměstnance pro zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele, jeho jménem, za mzdu, plat nebo odměnu za práci, v pracovní době nebo jinak stanovené nebo dohodnuté době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě, na náklady zaměstnavatele a na jeho odpovědnost.

Zdroj: 262/2006, zákoník práce § 2

- Monika Hrušová | Více na Investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články