V dlouhodobém výhledu ceny ropy porostou

18. 2. 2009 – 9:03 | Ceny PHM | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V dlouhodobém výhledu ceny ropy porostou
sxc.hu | zdroj: NašePeníze.cz

Dle očekávání se ceny ropy v roce 2009 vyšplhají na 55 USD za barel a v dlouhodobé perspektivě až na 200 USD za barel. Předpokládá se snížení poptávky o přibližně 1 % v letech 2009 a 2010.

V případě, že dojde k brzkému útěku do \"naturálií\", bude z něj ropa profitovat (analýza Erste Bank).

\"Éra levné ropy se každopádně blíží svému konci, jelikož jednoduše a levně využitelné rezervy jsou pomalu ale jistě vyčerpány\" , prohlásil Ronald Stöferle, analytik Erste Group v ropném sektoru. Silný nárůst závislosti na státních ropných koncernech a současný extrémně malý podíl soukromých ropných společností na produkci a na rezervách hovoří rovněž pro dlouhodobý nárůst cen ropy. Strukturální problémy ropného průmyslu spočívají z dlouhodobé perspektivy ve zmeškání příležitosti jednat, jehož důsledky nyní začínáme pomalu pociťovat.

 \"\"/

Přesný bod dosažení, popř. překročení celosvětového těžebního maxima předpovědět nelze. Závislost na ropných gigantech a pokles produkce v četných zemích s velkou produkcí ropy jako je Mexiko, Norsko a USA se však zdají být jednoznačným signálem. \"Skutečnost, že v posledních deseti letech došlo i přes silný nárůst cen k poklesu těžebních výkonů mezinárodních ropných koncernů, je velmi výmluvná\", prohlásil Stöferle.

 \"\"/

Pozitivním aspektem rekordního sprintu cen ropy v loňském roce je nepochybně skutečnost, že byla rozpoutána veřejná diskuze ohledně takových témat, jako je spolehlivost zásobování a obrácení pozornosti k obnovitelným zdrojům energie. Přechod k alternativním zdrojům energie by měl rovněž mírotvorný aspekt, jelikož by tak bylo zažehnáno vzrůstající nebezpečí válečných konfliktů o energetické zdroje, nemluvě o prospěšnosti pro životní prostředí. Nicméně, jakmile došlo k opětovnému poklesu cen, byla tato veřejná diskuze zatlačena do pozadí.

Analytici Erste Group však zdůrazňují, že čím déle setrvá cena ropy na úrovni 40 USD a níže, tím rychleji se v budoucnosti sníží nabídka, jelikož na této cenové úrovni dojde k odkládání, popř. rušení investičních a výzkumných programů. V současné době činí hodnota investic méně než 20 % doporučeného objemu, potřebného k oživení produkce ze současných 86 milionů barelů na 125 milionů barelů do roku 2030.

Předpokládané snížení poptávky o přibližně 1 % v letech 2009 a 2010

Z celkového pohledu očekává Erste Group snížení poptávky přibližně o 1 % v letech 2009 a 2010.  Nabídka mimo OPEC poklesne dle mínění analytiků díky klesající produkci v Rusku, v Mexiku a v Severním moři o 0,6 %; OPEC sníží pravděpodobně objem těžby přinejmenším o další 2 až 3 miliony barelů za den. Na svém příštím zasedání v březnu tohoto roku OPEC zřejmě sníží těžební cíl nejméně o 1 milion barelů za den. Produkce by se tom případě snížila již o celkem 5,2 mil. barelů, což odpovídá téměř 6 % celkové poptávky. V roce 2001 byla produkce snížena ve čtyřech krocích o 5 mil. barelů (19 % celkové produkce OPEC), což mělo za následek šestiletý růstový trend. V současné době činí pokles 14,5 % celkové produkce OPEC, avšak tentokrát se ekonomické kontrakce zdají být daleko dramatičtější než v roce 2001.

V případě, že dojde k brzkému útěku do \"naturálií\", bude z něj ropa profitovat

Až se znovu otevřou monetární zdymadla a rychlost oběhu peněz opět vzroste, mohlo by v tomto silně inflačním prostředí dojít k útěku do naturálií. Souvislost mezi penězi podporujícími růst a cenou ropy se ukázala z historického hlediska jako velmi pozitivní, což jasně indikuje vyšší ceny ropy. Z takového vývoje by těžily suroviny, především ropa a zlato.

Současně přestane v dlouhodobém výhledu cena ropy fungovat na principu nabídky a poptávky a namísto toho bude závislá na oligopolitických zásadách několika málo států s velkou těžební produkcí. Vzhledem k tomu, že i těžba bude z hlediska nákladů neustále dražší, že bude realizován pouze zlomek potřebných masivních investic, a že mnoho ropných polí, ale i zemí s velkou těžbou již překročilo svůj produkční vrchol, dají se v dlouhodobé perspektivě očekávat opět výrazně vyšší ceny. Ceny ropy ve výši  200 USD za barel jsou proto v horizontu tří až pěti let zcela dobře možné.

Pro rok 2009 se očekává stabilizace a mírné zotavení – atraktivní poměr šance k riziku

Jelikož lze nyní stranu poptávky díky aktuálním kontrakcím ekonomiky, jejich důsledkům a době trvání jen velmi těžko odhadnout, vycházejí analytici Erste Group z pomalejšího pohybu směrem nahoru, v současné cenové úrovni však vidí velmi atraktivní poměr šance k riziku. Nicméně, v případě zjevného zlepšení globálního ekonomického výhledu, budeme svědky opětovné silné fáze. \"Proto očekávám pro rok 2009 průměrnou cenu ve výši 55 USD za barel, jakmile však dojde k trvalému konjunkturálnímu zotavení překročí cena velmi brzy 70 USD,\" prohlásil Ronald Stöferle.

Zdroj: investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články