V kolika letech chcete jít do důchodu?

12. 12. 2010 – 21:35 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V kolika letech chcete jít do důchodu?
Češi se tedy domnívají, že budou mít v důchodu nedostatečné příjmy, přitom však nevědí, jak konkrétně budou tyto příjmy vypadat, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pracující Češi očekávají, že půjdou do důchodu v 64 letech, se zvyšováním minimálního věku pro odchod do důchodu však 70 procent nesouhlasí, do penze by totiž chtěli odejít už v 58 letech. Vyplývá to z výsledků mezinárodního průzkumu AXA Retirement Scope 2010.

Pro 93 procent lidí z ekonomicky aktivní populace je důchod spojen s nutností být na něj finančně připraven. Hned dvě třetiny jej vnímají dokonce jako začátek finančních problémů a omezení. Zřejmě proto patří Češi v mezinárodním srovnání k národům, které se v největší míře na důchod finančně připravují – činí tak 75 procent pracujících lidí. Většina lidí v produktivním věku ale vůbec netuší, jaký bude po odchodu z práce jejich příjem.

 

<%Anketa58%>

 

Do penze s úsměvěm

 

"Češi mají s důchodem spojeny především pozitivní asociace. Například 86 procent pracujících a 85 procent důchodců vnímá toto životní období jako dobrou příležitost pro častější setkávání se s přáteli. Pracující ale úplně nejčastěji (93 procent) v souvislosti s odchodem do důchodu zmiňovali nutnost finanční přípravy a tři čtvrtiny už se také skutečně připravují. V tom jsou Češi mnohem aktivnější než lidé v jiných evropských zemích," prohlásil Mojmír Boucník, viceprezident Asociace penzijních fondů ČR.

"Na druhé straně ale plná třetina ekonomicky aktivních respondentů vnímá důchod jako dobu, kdy se jim už nebude dostávat společenského uznání, což lze chápat jako vážný ukazatel takzvaného ageismu, neboli společenské diskriminace kvůli věku,“ komentoval výsledky průzkumu děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně Ladislav Rabušic.

 

Do kolika let budeme pracovat?
 

Ekonomicky aktivní lidé si uvědomují, že budou pracovat do vyššího věku než jejich rodiče, tato představa se jim však většinou nelíbí. Pracující Češi realisticky očekávají, že do penze odejdou v průměru v 64 letech, mladší respondenti (do 34 let) a muži dokonce odhadují, že budou pracovat až do 66 let. Tato situace se však výrazně liší od toho, jak by si lidé představovali svůj odchod do důchodu, pokud by se mohli sami rozhodnout. Ideálně by totiž chtěli pracovat jen do 58 let. Není tedy překvapivé, že s postupným navyšováním věkové hranice pro odchod do důchodu valná většina (70 procent) nesouhlasí. ( TIP: Jak jít do důchodu dříve? )

"V prostředí stárnoucích evropských společností je ale takzvané aktivní stárnutí jediným prostředkem, jak smysluplně reagovat na nové demografické podmínky – a výraznou součástí aktivního stárnutí je právě prodlužování pracovní aktivity, což je nekompromisně spojeno s odchodem do důchodu v pozdějším věku," poznamenal Rabušic.

 

Když mízí úsměv, nastupuje pesimismus

 

Přibližně dvě třetiny českých pracujících i důchodců se domnívají, že s odchodem do důchodu začínají finanční problémy či omezení. Češi jsou mnohem pesimističtější než lidé v západní Evropě, kde tento názor sdílí asi polovina populace. Naopak mnohem častější než v Česku jsou tyto názory v Maďarsku, Polsku i na Slovensku, kde důchod s finančními problémy spojuje kolem 75 procent procent lidí.

Podobné dělení Evropy na optimistický západ a pesimistický východ platí i při dotazech na osobní očekávání týkající se budoucího příjmu v důchodu a také spokojenost současných důchodců. Zatímco v Česku čeká dostačující příjem v důchodu jen 35 procent pracujících, v západní Evropě je to v průměru o 18 procentních bodů více. Podobný rozdíl lze zaznamenat i u současných důchodců, z nichž v Česku považuje své příjmy za dostačující 46 procent, zatímco v západoevropských zemích 57 procent. (TIP: V jakém věku se chodí do důchodu v Evropských zemích? )

 

Kolik vlastně budu brát důchod?

 

Češi se tedy domnívají, že budou mít v důchodu nedostatečné příjmy, přitom však nevědí, jak konkrétně budou tyto příjmy vypadat (TIP: Jak vysoký budete mít státní důchod? ). Česká republika patří mezi země s největším podílem pracujících lidí, kteří vůbec neznají výši svých budoucích příjmů v důchodu. Odpovědělo tak 78 procent respondentů z České republiky, zatímco například v Německu trpí podobnou nejistotou jen 38 procent lidí.

Češi se na důchod připravují velmi aktivně jak v porovnání s postkomunistickými zeměmi, tak i se západní Evropou. Zatímco v Česku se připravuje 74 procent lidí v produktivním věku, průměr v západní Evropě je pouze 42 procent. V České republice je v tomto směru také zcela zřejmá výrazná generační změna, protože v generaci nynějších penzistů se na odchod do důchodu připravovalo jen 46 procent respondentů. (TIP: Kolik si spořit na důchod? Šetří půlka lidí, ale většinou málo )

-Filip Sušanka,Mediafax

Může se vám hodit kalkulačka na: Starobní důchod , Penzijní připojištění

- Důchod má příští rok růst, ve skutečnosti klesne. Jak bude vysoký?

Kurzy

Kurzovní lístek: 17.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články