V roce 2009 se práce hledala opravdu těžko, platy ale rostly

5. 1. 2010 – 7:21 | Práce | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V roce 2009 se práce hledala opravdu těžko, platy ale rostly
Práce bude málo i v roce 2010, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Na počátku roku 2009 se ekonomická krize projevila naplno. Hned v lednu se počet volných pracovních míst snížil o 40 procent. Lidé byli bez práce a najít novu byl takřka nadlidský výkon.

Práce se hledala všude

 

V roce 2009 lidé hledali práci kde se dalo. Například na pracovním portále Agentka.cz lidé zadali celkem přes 11 milionu dotazů práce. Nejvíce v následujících městech:

1. Praha (11%)
2. Brno (8%)
3. Ostrava (6%)
4.-5. Olomouc, Plzeň (4%)
6.-7. Hradec Králové, Liberec (3%)
8.-9. České Budějovice, Zlín (2%)

I přes tíživost situace lidé nicméně v drtivé míře hledali práci pouze v místě svého bydliště. Tím se ochuzovali o příležitosti, za kterými by ale jinak museli dojíždět.

\"Češi nemají rádi dojíždění do práce a ve většině případů tedy loni hledali zaměstní jen ve svých městech, kde obvykle mnoho příležitostí nebylo,\" shrnuje rok 2009 Petr Král, ředitel pracovního portálu Agentka.cz.

Firmy propouštěly, průměrný plat ale rostl

Dle údajů portálu Agentka.cz rostl po celý rok, navzdory krizi, průměrný nabízený plat. Na začátku roku firmy v průměru nabízely měsíční odměnu 16 tisíc korun. V říjnu platy překročily hranici 20 tisíc a na konci roku průměrný nabízený plat dosáhl částky 20 536 Kč. Jedním z vysvětlení tohoto trendu bylo, že úspory, které firmy dosáhly propuštěním části svých zaměstnanců, bylo možné projevit do platů ostatních zaměstnanců a lehce je navýšit.

Obrnit se trpělivostí a čekat

Zaměstnavatelé byli zahlceni životopisy a lidé tak na odpověď čekali týdny a měsíce a často se jim odpovědi nedostalo vůbec. Navíc byla znát značná nervozita při vlastních pohovorech. Dokládá to i internetový průzkum portálu Agentka.cz mezí uchazeči o nové zaměstnání. Celých 89 procent dotázaných odpovědělo, že při pohovorech měli pocit, že jimi personalisté pohrdají.

\"Psala nám paní z Ostravy, že ji v jedné firmě nechali vyplnit dotazník na zemi na vrátnici. Prý že nemají čas každého zvát do kanceláře,\" posteskla si manažerka zákaznické linky pracovního portálu.

Kam dál?
- Průměrná hrubá mzda stoupla na 23 350 korun díky propouštění
- Úklid zasněžených chodníků mohou dostat na starosti nezaměstnaní
- O profesi obchodní zástupce je větší zájem, manažer a analytik vydělají nejvíc
- Důchodce už nebude možné v práci diskriminovat
- Neplatí vám zaměstnavatel mzdu? Přečtěte si jak získat mzdovou náhradu od státu

 

Nejvyšší platy se dnes nabízejí v těchto profesích:


Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články