Václav Klaus varuje před protikrizovými kroky státu

17. 3. 2010 – 4:34 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Václav Klaus varuje před protikrizovými kroky státu
Ekonomika prý začne růst i bez nákaldných protikrizových opatření, Foto: hrad.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident České republiky Václav Klaus se vyslovil proti „protikrizovým zásahům“ státu do ekonomiky, ta prý začne růst i bez těchto impulsů. Prezident to řekl v úterý na 100. Žofínském fóru.

Václav Klaus se vyslovil také proti dalším regulacím ekonomiky. "Nesmíme dopustit, abychom náš ekonomický problém uchopili stejně špatně, jako případ globálního oteplování a chřipky," prohlásil prezident.

 

<%Anketa70%>

 

Klaus přirovnal diskusi o zásazích do ekonomiky ke sporu o nutnost očkování proti prasečí chřipce či k debatě o teorii o lidmi způsobeném globálním oteplování. Současná finanční a ekonomická krize nebyla podle Klause způsobena selháním trhu, ale selháním některých ekonomických subjektů pohybujících se v rámci politiky podvázaného a omezeného trhu. Přeregulovaná ekonomika - a zejména bankovní systém - potřebují vše jiné, než další regulace, zdůraznil prezident.

Povinné očkování proti prasečí chřipce, radikální kroky proti globálnímu oteplování i státní zásahy proti ekonomické krizi podle Klause vychází z jedné skupiny principů. Jejich zastáncům prý jde o to, vrátit společnost do předdemokratického stádia. Do stejné kategorie zařadil také boj proti terorismu a mediokracii.

 

<%Anketa13%>

 

Jakýkoli líbivý zásah státu v tomto směru by byl zcela kontraproduktivní a křehké oživení by mohl spíše poškodit. „Neměňme parametry ekonomiky v této době,“ vyzval Klaus.

"Naším skutečným problémem je stav veřejných financí. Nelze jej vyřešit jen nastartováním ekonomiky. Potřebujeme vymanění z dluhové pasti. Pokles ekonomiky tento problém jen obnažil, nikoli vytvořil," zdůraznil Klaus na Žofínském fóru.

(Mediafax)

Kam dál?

- Česká republika, Dánsko, Německo a Rakousko nejlépe odolávají dopadům krize

Zadlužení státu bude mít dopad na životní úroveň, začínají si uvědomovat lidé

- Ceny sníží konkurence, ne regulace jak navrhuje ČSSD

- Krutý účet za neschopné politiky - kam se řítíme?

- V roce 2015 může přijít euro i státní bankrot

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články