Ve čtrnácti letech je nejmladší bankrotářkou v Česku

5. 3. 2015 – 17:04 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ve čtrnácti letech je nejmladší bankrotářkou v Česku
V říjnu roku 2013 bylo bankrotářce čtrnáct let. Tehdy na ni vymahačská firma BP Integralis Limited se sídlem na Kypru podala insolvenční návrh. Ilustrační foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina rodičů se snaží připravit svému dítěti tu nejlepší budoucnost, ale to bohužel není případ čtrnáctileté dlužnice. Může za to dědictví po otci, který jí zemřel. Půjčka ze šedé zóny, kterým bychom se zásadně měli vyhýbat, která za půjčených 200 tisíc požaduje šestinásobek.

Podle Aktuálně.cz je to velice smutný příběh, ke kterému vůbec nemuselo dojít. Online deník ho zrekonstruoval na základě veřejně dostupné databáze z insolvenčního rejstříku.

V říjnu roku 2013 bylo bankrotářce čtrnáct let. Tehdy na ni vymahačská firma BP Integralis Limited se sídlem na Kypru podala insolvenční návrh. Požadovala 173 tisíc korun, jako část nesplaceného dluhu, který dívka zdědila po otci. Ten zemřel v roce 2009. V dědickém řízení nezletilou zastupoval její tehdejší opatrovník – odbor sociálních věcí. Kdyby jeho úředníci předlužené dědictví odmítli, jak v jedné ze svých zpráv upozorňuje insolvenční správce, nemusela by nezletilá řešit v pubertě stotisícové dluhy.

Podle Aktuálně.cz dívka po otci zdědila i další dluhy, věřitelé jich v insolvenčním řízení přihlásili takřka za 700 tisíc korun. Nejvíc - přes 240 tisíc korun - eviduje společenství vlastníků bytů v domě, kde má rodina byt. Dalších zhruba 150 tisíc požaduje Citibank a 130 tisíc korun stavební firma. Jediným majetkem, který po otci zdědila, je čtvrtinový podíl na bytě, jehož cenu znalec odhadl na 870 tisíc korun. Zbylé tři čtvrtiny bytu patří matce nezletilé, která je v konkurzu, u matky věřitelé nahlásili dluhy v celkové částce přesahující dva miliony korun.

Polovinu ze dvou milionů chce stejná firma, která poslala do insolvence dívku. Insolvenční správce, pod něhož spadají všechny tyto dluhy, většinu dluhu popírá a definitivní řešení pro obě dlužnice se tím odkládá. Firma totiž na svých pohledávkách nadále trvá a správce žaluje.

Insolvenční správce uznal jen zhruba 135 tisíc korun jako pohledávku za matkou a dalších 173 tisíc uznává jako pohledávku firmy za dívkou. Dalších 900 tisíc korun, které poptává BP Integralis Limited, insolvenční správce seškrtal.

Manželé si totiž půjčili od 1. faktorské, od které BP Integralis Limited pohledávku získala, 200 tisíc korun a zhruba 49 tisíc už uhradili na pravidelných splátkách, dokud ještě spláceli. Přesto nyní firma požaduje zhruba šestinásobek z původní půjčky.

1. faktorská je typický zástupce společností nabízejících úvěry v takzvané šedé zóně. Tyto firmy se často zaměřují právě na problémové dlužníky, kterým už nepůjčí banky a značkové úvěrové společnosti a kteří mohou úvěr zajistit například bytem. Právě to se stalo i v případě manželů.

Insolvenční správce ale popírá i zástavní smlouvy, které se k úvěru vážou, když podle něj byly uzavřeny nezákonnou formou. BP Integralis Limited s tím nesouhlasí a na postup insolvenčního správce podala v prosinci 2014 žalobu u Krajského soudu v Praze.

Pokud české soudy žalobu odmítnou a schválí postup insolvenčního správce, zbaví se slečna přes osobní bankrot, který už jí soud schválil, všech zděděných dluhů. Pokud by vymahačská firma u soudů uspěla, bude z prodeje bytu uhrazena převážně jen její pohledávka a zbývající dluhy nezmizí!

Nikdy si nepůjčujte peníze od neprověřených firem na rychlé půjčky, které Vás doženou k bankrotu, nebo přijdete i o střechu nad hlavou, ale hlavně, když se přihodí ještě nečekaná událost v rodině, zodpovědnost přeberou právě vaše děti a jsou-li nezletilé, zástupce může udělat chybný krok, protože se ani neseznámí pořádně s případem a hlavně se řídí svým úředním postupem. Doufejme, že soud rozhodne ve prospěch nezletilé, která vstupuje do života s velkou zátěží a její život to může fatálně poznamenat. Buďme zodpovědnější!

Podle autora článku Jiřího Hovorky z Aktuálně.cz
Upravila: Marie Vrábelová, redaktorka Spotřebitel net

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články