Věci veřejné mají vlastní lék na nemocné české zdravotnictví

9. 12. 2010 – 17:56 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Věci veřejné mají vlastní lék na nemocné české zdravotnictví
Jaké změny navrhnou Věci veřejné aby vyléčily naše zdravotnictví? Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

O tom, jak zabránit stávkám ve zdravotnictví a masivnímu odchodu lékařů do zahraničí, čtvrtek hovořil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek se zástupci Věcí veřejných, potvrdil Mediafaxu poslanec VV Jiří Štětina. Ten má údajně plán, jak zachránit české zdravotnictví.

Jiří Štětina věří, že v oblasti lékové politiky lze nalézt úspory v řádu miliard korun. "Pochopitelně, že hlavní slovo má v reformách ministerstvo zdravotnictví," vysvětlil Mediafaxu. S prezidentem ČLK se setkali v prostorách Poslanecké sněmovny kolem čtvrté hodiny.

Česká lékařská komora (ČLK) předala ve čtvrtek zástupcům strany Věci veřejné (VV) návrh zdravotní reformy. Zástupci strany i lékařské komory se budou pravidelně každý týden ve čtvrtek setkávat, prohlásil předseda VV Radek John.

"Šli jsme do parlamentních voleb s výraznou ambicí boje proti korupci, ale i s výraznou ambicí podílet se na důchodové a zdravotní reformě," konstatoval John. Zdůraznil, že je třeba najít společnou řeč mezi lékaři a příslušníky vlády.

"Respektujeme plně, že ministrem zdravotnictví je pan Heger. Rozhodování vlády je kolektivní, chceme být účastni jednání o zdravotnické reformě," dodal. Hlavním cílem má být zabránit masivnímu odchodu lékařů do ciziny.

Komora totiž akci s výpověďmi lékařů podporuje. "Jejím cílem není vyhnat lékaře do ciziny, ale naopak zlepšit jejich podmínky tak, aby neměli důvod někam odcházet," uvedl Milan Kubek, prezident České lékařské komory

 

Může vás zajímat: Tisíce léků od ledna zdraží

 

Společně s poslancem Markem Šnajdrem (ODS) podal Štětina ve středu ve sněmovně pozměňovací návrh, který by do systému zdravotnictví potřebné úspory přinesl. "Souhlasím s názorem lékařské komory, že je třeba správně hospodařit. Už dlouho si myslím, že i kdyby do zdravotnictví šlo 10 nebo 20 procent HDP, bylo by to pořád málo. Důvodem je i platná léková politika, která tvoří významnou položku výdajů," vysvětlil Štětina.

V současné době platí v oblasti lékové politiky takzvaný Janotův balíček, jeden z regulačních prvků, který snížil ceny léků o sedm procent do 31. prosince tohoto roku. Cílem pozměňovacího návrhu pak je prodloužit platnost tohoto opatření i po 1. lednu 2011. "O našem záměru jsem mluvil také s ministrem Hegerem a mám od něho souhlasnou zpětnou vazbu. Myslím, že náš návrh uvítají také opoziční sociální demokraté," odhaduje Štětina.

Náklady na léky tvoří u nás až čtvrtinu výdajů na zdravotnictví. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SULK) pak stanovuje, kolik budou zdravotní pojišťovny za léky platit. "Podstata problému je v tom, že léky jsou drahé i kvůli tomu, že tento úřad provádí revize léků jednou za tři roky, i když by to bylo třeba aspoň jednou za rok," myslí si Štětina.

Na prodloužení platnosti Janotova balíčku se shodli představitelé Věcí veřejných - ministr Vít Bárta, poslanci Jiří Štětina a Petr Skokan na nedávném jednání s prezidentem Kubkem. Podle jejich odhadů by jen takový krok mohl do systému přinést čtyři až sedm miliard korun.

Dalším krokem by podle poslance Štětiny mohlo být zastavení předražených zakázek na zdravotnickou techniku, přístroje a materiál. "Ty v některých případech hraničí s trestnou činností. Jsou zakázky, které jsou realizované přes firmy, které nevyrábí, jen překupují, a tím se vše prodražuje," uvedl Štětina. Dodal, že se s prezidentem lékařské komory shodl na tom, že cestou zmíněných kroků by se v systému zdravotnictví dalo ušetřit až deset miliard korun.

-Karolina Brožová,Mediafax

Kam dál?

- Nečas: Zdravotnictví nepotřebuje peníze, ale reformu

- Musí se omezit zdravotní péče i když zdravotní pojišťovny peníze mají?

- Heger: Situace se ve zdravotnictví se do půl roku nezlepší, ale budou změny

- Od půlky příštího roku budeme zřejmě platit za zdravotnický materiál

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články