Velké podfuky: Česko je „pračkou“ kradených aut ze zahraničí

20. 11. 2013 – 0:01 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Velké podfuky: Česko je „pračkou“ kradených aut ze zahraničí
Česká republika je pokládána za „pračku automobilů“, kde s novou identitou mizí auta ukradená v celé Evropě. Pozměňují se údaje o zemi původu, roku výroby, datu uvedení do provozu i technickém stavu. Foto:SXC, Text: dTest | zdroj: NašePeníze.cz

Přibližně dvacet procent ojetých vozidel prodávaných v České republice má při prodeji nesprávně uvedený rok výroby, a často je to důsledek úmyslného falšování. Pozměněné údaje mohou zakrývat nejen skutečné stáří, ale i technický stav vozu, či dokonce legalizovat ukradená auta ze zahraničí.

Česká republika je pokládána za „pračku automobilů“, kde s novou identitou mizí auta ukradená v celé Evropě. Pozměňují se údaje o zemi původu, roku výroby, datu uvedení do provozu i technickém stavu. Obchod s individuálně dováženými vozy totiž láká spoustu nepoctivců a situace je dlouhodobě nepříznivá.

Kupující, který si neověří údaje v dokladech, riskuje nejen své peníze, ale také bezpečí. Přibližně 16 % ojetin ze zahraničí vykazuje podstatné závady při prověřování původu a 18 % dokonce neprojde kontrolou originality. Pokud si navíc zákazník takto pořídí kradené vozidlo, hrozí, že mu při kontrole v ČR nebo i v zahraničí bude bez náhrady zabaveno. Proto je třeba u individuálně dovezeného automobilu v první řadě prověřit jeho původ v zemi, kde bylo registrováno, ale i důvod jeho odhlášení. Lze tak odhalit, že vozidlo bylo vyřazeno z registru například z důvodu totální havárie, případně že bylo dříve registrováno v jiném státě, kde bylo odcizeno, a země původu byla následně zfalšována. Dokladovou prověrku původu je vhodné kombinovat s fyzickou prohlídkou za asistence odborníka.

Falšované údaje se samozřejmě objevují i v dokladech vozů původem z České republiky. Jednoduchým trikem tak prodejce zvládne navýšit cenu vozu až o několik desítek tisíc korun během pár minut. Stačí, aby pozměnil datum třeba o rok, a cena vozu výrazně stoupne.

Jak se rizikům vyhnout? Nejméně rizikové jsou automobily původem z České republiky, s jasnou a prověřenou historií včetně najetých kilometrů, řádně vedenou servisní knihou až do doby nedlouho před prodejem, nehavarované (nutno vždy ověřit důkladnou fyzickou prohlídkou), s reálnou tržní cenou a prodávané přímo původním majitelem. Pro ověření informací o vozidle lze využít službu Cebia REPORT, která umožňuje zkontrolovat stav tachometru, provést kontrolu v databázi odcizených vozidel, závazků u leasingových společností, správnosti VIN a roku výroby.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články