Většina Čechů chce během 3 let investovat do zlepšení svého bydlení

26. 10. 2007 – 5:00 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Většina Čechů chce během 3 let investovat do zlepšení svého bydlení
Většina Čechů chce během 3 let investovat do zlepšení svého bydlení | zdroj: NašePeníze.cz

Zájem Čechů o kvalitní bydlení stále stoupá. Z průzkumu, který provedla GE Money ve střední Evropě a Rusku vyplynulo, že v nejbližších letech chtějí do svého bydlení investovat nejčastěji právě obyvatelé České republiky. V průměru chtějí zájemci o změnu bydlení na jeho zlepšení vynaložit 780 tisíc Kč. Místo půjčky od rodiny či přátel navíc Češi preferují úvěr od banky nebo jiné finanční instituce.

Nejvíce zadlužení jsou lidé mezi 30 a 44 lety České hypoteční banky nenaplňují očekávání zákazníků Kvůli rostoucím sazbám a daňové reformě lidé pospíchají s pořízením vlastního bydlení Lidé shánějí k pronájmu malé a levnější byty o velké není zájem a jejich cena klesá Měsíční 1náklady1 na 2bydlení2 v České republice zatím nedosahují průměru Evropské unie, kde na něj 3rodina3 vydává v průměru 21 % svého rozpočtu. V západoevropských zemích tento podíl totiž činí mezi 22 – 26 % (nejvíce platí Belgičané 26,6 %). Ve středoevropském regionu nejvíce za bydlení utrácejí Poláci – 24,7 % rodinných financí. V ČR je to zatím 17,2 %, ale lze očekávat přibližování k evropskému průměru. Tuzemský 4trh4 totiž zažívá boom hypoték a průzkum potvrdil, že Češi chtějí do svého bydlení investovat i nadále.


Z průzkumu, který byl mezi respondenty ve střední Evropě a Rusku, jasně vyplynulo, že jsou to právě Češi, kteří uvažují nejvíce o investicích do zlepšení svého stávajícího bydlení. Během tří let je hodlají uskutečnit dvě třetiny našich dospělých obyvatel, zatímco v Maďarsku nebo Rumunsku je to pouze 40 %. Z průzkumu také vyplynulo, že v průměru chtějí Češi investovat do zlepšení svého bydlení 780 tisíc Kč. Stejnou částku mají v plánu vynaložit také Poláci a Rusové. Výrazně méně je to v případě Rumunů (620 tisíc Kč) a zejména Maďarů, kteří chtějí do zlepšení svého bydlení investovat v přepočtu 500 tisíc Kč. Proč chceme změnu? Hlavními motivy pro změnu jsou pro Čechy zlepšení současného bydlení a potřeba bydlet ve vlastním. Naproti tomu Poláci berou 6peníze6 vložené do bydlení jako dobrou investici a pro Rusy jsou klíčovým důvodem malé rozměry stávajícího bydlení.


V rámci průzkumu uvedla téměř polovina ruských respondentů, že obývá byt s rozměry do 50 m². Raději od 7banky7 než od rodiny Ve všech sledovaných zemích je patrný velký zájem o 8financování8 bydlení (alespoň částečně) z vlastních zdrojů – z úspor. Nicméně více než polovina lidí, kteří o novém bydlení uvažují, neodmítá půjčku od finanční instituce. Překvapivě minimální počet lidí uvádí možnost, půjčit si od rodiny nebo přátel (v ČR pouze 9 %). Pro menší částky lidé využijí spotřebitelské půjčky nebo úvěry ze stavebního spoření a pro větší hypotéky. O hypotéce uvažuje 27 % dospělých Čechů plánujících zlepšení svého bydlení. „O možnosti půjčit si od finanční instituce uvažuje 80 % dospělých Čechů, kteří do bydlení chtějí investovat. Češi jsou tak 9úvěr9ovým produktům otevřeni nejvíce ze všech sledovaných zemí. Například v Rumunsku by si od finanční instituce půjčilo jen 50 % zájemců o investici do bydlení,“ říká Michal Tuček. Kolik měsíčně splácet? Respondenti z jednotlivých zemí se také výrazně liší v představě, kolik by chtěli za úvěr na bydlení měsíčně platit. Češi by průměrně chtěli splácet částku kolem 5500 Kč. Výrazně nižší splátky u svých půjček preferují Maďaři (4200 Kč) a Rumuni (3500 Kč). Naopak Rusové jsou ochotni měsíčně vydávat podstatně více – 6300 Kč, což může být částečně dáno vyšší plánovanou investicí, ale i indikace toho, že chtějí své půjčky splatit co nejdříve i za cenu vysokých splátek. Jak se bude vyvíjet 10poptávka10 po hypotékách v příštím roce? „V roce 2008 očekáváme nadále rostoucí zájem o 11hypotéky11, avšak tempo růstu by mělo být menší než rekordní nárůst v roce letošním. Na zpomalení růstu má vliv několik faktorů. Mezi ty nejvýznamnější řadíme rostoucí úrokové sazby, čímž se hypotéky stávají dražší. Další vliv budou mít plánované změny daní,“ říká Michal Tuček z GE Money bank

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články