Většina Čechů chce rekonstruovat své stávající bydlení

11. 5. 2011 – 15:02 | Tiskové zprávy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Většina Čechů chce rekonstruovat své stávající bydlení
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nehledě na to, zda žijí v nájmu či ve vlastním, velká většina (80 %) Čechů plánuje rekonstrukci svého obydlí.

Více než polovina (66,2 %) by ráda přestavbu zvládla do 100 000 Kč. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Poštovní spořitelny.

„Je známou věcí, že stav českého bytové fondu není dobrý a vyžadoval by rozsáhlou investici. S tím souvisí potřeba lidí interiér svých obydlí opravovat a zvelebovat. Výsledky průzkumu jsou důkazem toho, že lidé se dnes více zajímají o prostředí, ve kterém žijí, mají větší výběr ze sortimentu domácího vybavení a výrazně lepší dostupnost financování,“ uvedl Milan Jursík, manažer marketingu Poštovní spořitelny.

Češi jsou navíc ve svých plánech poměrně netrpěliví, téměř třetina dotazovaných by rekonstrukci ráda realizovala nejpozději do dvou let. Průzkum rovněž ukázal, že se lidé, co se investice týče, chtějí držet spíše při zemi. Rekonstrukci dražší než 250 000 Kč je ochotno realizovat pouze 8,3 % procent tázaných. Z hlediska jednotlivých místností jsou pak Češi ochotni nejvíce investovat do kuchyně a obývacího pokoje, nejméně pak do pracovny.

Pro většinu Čechů je impulsem ke změně fakt, že jim už neslouží staré zařízení - nejčastěji k rekonstrukci přistupují právě z nutnosti je obměnit (34,8 %). „Pouze 8 % respondentů uvedlo, že k rekonstrukci přistupuje z důvodu stěhování a jen 2 % tak činí kvůli společenskému tlaku, například aby nezůstali se zvelebováním svých domovů pozadu za přáteli či známými,“ doplňuje Milan Jursík.

Valnou většinu Čechů od oprav odradí nedostatek financí. Jako další důvody respondenti zmiňovali hlavně nedostatek času nebo fakt, že byt nemají v osobním vlastnictví. O čirou pohodlnost a neochotu narušit si klidný život starostmi spojenými s rekonstrukcí jde u necelé desetiny dotazovaných.

 

 

„Přestože Čechy často od rekonstrukce odrazuje výše investice potřebná k její realizaci, řada z nich se dnes už neostýchá a zvykla si hledat řešení společně s bankou. Úvěry na bydlení jsou nyní maximálně dostupné, například u Era půjčky na bydlení klient neplatí za podání žádosti, poskytnutí ani vedení,“ dodává Milan Jursík.

Era půjčka na bydlení je jednorázová půjčka určená na investici do bydlení, vhodná například k rekonstrukci či koupi vybavení domácnosti, ale i na pořízení či výstavbu bydlení. Díky účelovosti půjčky nabízí výhodný úrok, který je navíc garantovaný po celou dobu splácení. Peníze jsou k dispozici hned po podpisu smlouvy, přičemž účel půjčky lze doložit až do 6 měsíců od čerpání.

Era hypotéka je určena spíše pro větší investice do bydlení - koupě bytu či domu, stavba domu, větší rekonstrukce a podobně. Garantuje stejnou úrokovou sazbu po dobu 30 dnů od předložení nabídky. Klient si může půjčit až do 100 procent zástavní hodnoty nemovitosti. Zákazníci získají navíc zdarma výpis z katastru nemovitostí přímo ve Finančním centru. Dále si mohou klienti nechat provést expresní ocenění bytu, které se stanoví na základě cenové mapy a je pro klienty rovněž zdarma. A navíc, pokud si klient v době kampaně zažádá o Era hypotéku na Finančním centru, může si vybrat slevu – odpuštění poplatku za zpracování nebo výhodnější úrokovou sazbu.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články