Většina čechů má pocit, že si lidé v jejich okolí nezaslouží, co mají

27. 4. 2014 – 21:17 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Většina čechů má pocit, že si lidé v jejich okolí nezaslouží, co mají
Lidé si samozřejmě nezávidí jen bydlení ale také peníze, a to to bez ohledu na pohlaví, věk či společenské postavení. Typický závistivec je podle průzkumu muž ve věku 18 až 29 let se středoškolským vzděláním, nebo stále studujícího, který žije v krajském | zdroj: NašePeníze.cz

Krásný domek se zahradou a blízko u lesa je snem mnoha lidí. Proto, když takový domek někdo má, je také trnem v oku například bývalých sousedů nebo nepřejícím známým. Až 67 procent Čechů má občas pocit, že si někteří lidé v jejich okolí nezaslouží, co mají. Ukázal to průzkum Hypoteční banky.

Závist se ale netýká jen známých a sousedů, ale také rodiny. Čtvrtina z nás se také setkalo se závistí v rámci vlastní rodiny. „Nadpoloviční procento Čechů považuje závist za typicky český rys a tvrdí, že jsme závistivější než obyvatelé ostatních evropských zemí,“ uvádí výsledky průzkumu ředitel marketingu Hypoteční banky Jiří Ochec.

Lidé si samozřejmě nezávidí jen bydlení ale také peníze, a to to bez ohledu na pohlaví, věk či společenské postavení. Typický závistivec je podle průzkumu muž ve věku 18 až 29 let se středoškolským vzděláním, nebo stále studujícího, který žije v krajském městě.

Z bydlení si Češi závidí hlavně zahradu, terasu, krb nebo fakt, že někdo žije ve vlastním rodinném domě.

Před návštěvou hlavně zakrýt nedostatky

Když čekáme návštěvu, chceme se přeci jen trochu vytáhnout. Proto jsou nejlepší hlášené návštěvy a ne přepadovky. Většina lidí se totiž stydí za nepořádek, starou kuchyň, umakartovou koupelnu nebo za špinavá okna.

Oproti tomu se rádi chlubíme třeba vlastním domem. Zatímco ženy nejčastěji rády zmiňují právě vlastní dům či byt, soběstačnost a také schopnost zařídit si domácnost tak, aby se v ní všichni členové cítili příjemně, muži oceňují především dosažené vzdělání, úspěch v zaměstnání či podnikání.

Muži jsou také velmi hrdí na fakt, že dokázali zplodit dítě (a že se jim jako první narodil syn) a také manuální zručnost.

Závidíme, ale neštěstí nepřejeme

Jen třetina z dotázaných občas zatouží po tom, aby ti, kteří jsou na tom lépe, o svůj majetek a postavení přišli. Naopak ti, kteří už se se závistí setkali, se nijak zvlášť nevytahují a svým přátelům a blízkým neukazují vše, aby je nutili k závisti.  

„Pokud si všichni závidíme peníze a úspěch, podvědomě závidíme i způsoby, jakými jich dosahujeme,“ komentuje výsledky průzkumu Marta Boučková. „Ženy tedy závidí ostatním ženám jejich krásu, protože ji považují za jakousi vstupenku k bohatšímu partnerovi a tím pádem vyššímu životnímu standardu, případně dobrou kariéru, která jim dodá pocit nezávislosti a svobody. Mužům se zase nelíbí, když jiný muž vybuduje úspěšnou firmu nebo rychle postupuje po kariérním žebříčku, protože vidí všechny ty pozitivní efekty, které to s sebou přináší: více peněz, lepší dům a auto, hezčí partnerku, větší sebevědomí.“

-Monika Hrušová | Více o bydlení na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,610 23,790
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články