Většina domácností má naspořeno více, než kolik dluží

13. 2. 2013 – 21:14 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Většina domácností má naspořeno více, než kolik dluží
Vyšší míra zadluženosti je charakteristická pro mladší generace, lidi s nižším vzděláním, nižším profesním statusem, nezaměstnané osoby a ženy v domácnosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úspory většiny českých domácností převyšují půjčky, které si jejich členové pořídili. Téměř polovina účastníků průzkumu STEM je z tohoto hlediska v plusu, bilance půjček a úspor třetiny respondentů je vyrovnaná a pouze každá pátá domácnost má půjčeno více než naspořeno.

Šetření dále ukázalo, že lidé z nabídky finančních investic nejvíce využívají penzijní připojištění, které má sjednáno 62 procent dotazovaných. Na druhé příčce se umístilo stavební spoření (56 procent) a bronzovou pozici obsadilo životní pojištění, to má každý druhý Čech.

Na druhou stranu se nejčastěji zadlužujeme kvůli bydlení (23 procent domácností), následují spotřebitelské úvěry (19 procent) a trojici nejoblíbenějších závazků uzavírají peněžní půjčky.

"Rozložení úspor a půjček je podle očekávání významně ovlivněno životní situací respondenta, obdobím životní dráhy, životním stylem, výchozí pozicí. Vyšší míra zadluženosti je tedy charakteristická pro mladší generace, lidi s nižším vzděláním, nižším profesním statusem, nezaměstnané osoby a ženy v domácnosti," doplňuje k výsledkům zpráva.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články