Většina lidí má dobrou životní úroveň domácnosti, tvrdí průzkum

23. 10. 2012 – 20:40 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Většina lidí má dobrou životní úroveň domácnosti, tvrdí průzkum
Svoji finanční situaci lépe hodnotí lidé s vyšším vzděláním, především vysokoškoláci, dále také podnikatelé, živnostníci a studenti. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Většina lidí hodnotí současnou životní úroveň své domácnosti jako dobrou. Na dražší věci si lidé raději ušetří, nebojí se ani půjček, ale nechtějí utrácet své úspory, vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Podle stejné agentury, však za dobře finančně zajištěnou považuje vlastní domácnost čím dál tím menší podíl Čechů, v současnosti 43 procent dotazovaných. Celkem 53 procent respondentů zároveň uvedlo, že pro hospodaření jejich domácnosti jsou důležité vedlejší příjmy.

Jako dobrou svou současnou životní úroveň hodnotí 58 procent obyvatel České republiky. Velmi špatně na tom podle svého mínění je pouze sedm procent lidí. Jde o téměř stejný výsledek jako před rokem.

Hodnocení životní úrovně je podle sociologů výrazně ovlivněno vzděláním, s vyšším dosaženým vzděláním se tak zvyšuje i podíl pozitivních hodnocení životní úrovně. Z průzkumu vyplývá, že lidé s vysokoškolským vzděláním jsou se svojí životní úrovní spokojeni až dvakrát častěji než lidé se základním vzděláním.

Na věc do domácnosti v hodnotě nad 50 tisíc korun by se lidé častěji snažili našetřit (41 procent respondentů) nebo si vzali půjčku (35 procent). Méně často mají podle svých slov lidé našetřeno tolik peněz, aby dražší předmět mohli pořídit z úspor (24 procent).

Do svých finančních rezerv by častěji sáhli senioři, lidé s vysokoškolským vzděláním a ti, jejichž hodnota majetku podle jejich vyjádření přesahuje hranici dva miliony korun. Strategii půjčit si by častěji volili lidé s nižším vzděláním a s nižší celkovou hodnotou majetku, dále především lidé z domácností s finančními problémy, lidé z chudých rodin nebo ti, kteří životní úroveň své domácnosti hodnotí jako špatnou.

V letech 2007 až 2010 byl podle průzkumů STEM podíl lidí spokojených s finančním zajištěním své domácnosti poměrně stabilní. V loňském i letošním roce však pravidelná šetření zaznamenala mírné oslabování podílu příznivých hodnocení. Nejnižší hodnotu tohoto ukazatele vykázalo dotazování v roce 2004, kdy dobrému finančnímu zajištění vlastní domácnosti věřilo pouze 41 procent Čechů.

Svoji finanční situaci lépe hodnotí lidé s vyšším vzděláním, především vysokoškoláci, dále také podnikatelé, živnostníci a studenti. Češi různého věku se v hodnocení finančního zajištění domácnosti neodlišují. Pokles podílu občanů považujících svou domácnost za ekonomicky dobře zajištěnou je nejvíce patrný mezi respondenty se středoškolským vzděláním ukončeným maturitou.

Vyšší hodnota majetku podle očekávání STEM zároveň znamená také zvyšující se míru spokojenosti s finančním zajištěním domácnosti. "Považujeme ovšem za důležité uvést, že rovněž mezi lidmi, kteří oceňují svůj majetek částkou nižší než 300 tisíc korun, je pětina těch, kteří považují svou domácnost za dobře finančně zajištěnou,“ doplnila STEM.

Nejsilněji je v populaci zastoupena skupina lidí, kteří uvádějí, že jejich domácnost není dobře finančně zajištěna, a zároveň jsou pro ně velice důležité vedlejší příjmy.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články