Vězni se bouří a žalují stát za špatné podmínky za mřížemi. Mají nárok na lepší?

23. 10. 2011 – 21:08 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vězni se bouří a žalují stát za špatné podmínky za mřížemi. Mají nárok na lepší?
Drtivá většina odsouzených je ve vězení vlastní vinou a mimo jiné i podmínky ve vězení by měly lidi motivovat k tomu, aby se chovali tak, aby se do něj nedostali, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

České věznice jsou přeplněné a podmínky porušují ústavu. Alespoň to uvádí podle serveru iDNES.cz vězni jako důvody žalob na stát a protestů ve věznicích.

Za mřížemi sedí přes 23 tisíc lidí a podle generálního ředitele Vězeňské služby Jiřího Treglera bude jejich počet dál narůstat. Do konce roku by mohl počet vězňů v Česku narůst o další tisícovku a dosáhnout počtu 24 tisíc.

V pořadu ČT Otázky Václava Moravce ucvedl šéf Vězeňské služby, že tři roky staré materiály uvádí jako absolutně nepřekročitelnou hranici 22 750 vězňů v Česku.

Vězni se bouří a podávají žaloby

Objevují se dokonce první žaloby, ve kterých chtějí odsouzení statisíce za to, v jakých podmínkách za mřížemi sedí.

Podle Treglera by také brzy mohl přijít další pokus o vzpouru v českých věznicích.

"Je to porušení ústavy, nejsou dodržovány ani základní právní normy. Stávalo se, že bylo i patnáct až šestnáct lidí na jednom pokoji," popsal České televizi život ve věznici bývalý vězeň Petr. Ten za to chce po ministerstvu spravedlnosti půl milionu korun. Podobných případů je víc. Úřad takové žádosti odmítá a vězni se s nimi proto obrací na soudy.

Otázkou je, zda by nestálo za úvahu změnit ústavu i zákony tak, aby neměli vězni šanci podobné žaloby podávat. Přiznejme si, že drtivá většina odsouzených je ve vězení vlastní vinou a mimo jiné i podmínky ve vězení by měly lidi motivovat k tomu, aby se chovali tak, aby se do něj nedostali.

O práci ve věznici není zájem

"Věznice potřebují 11 356 zaměstnanců, aby nezbytně nutně zvládly předpokládaných 24 tisíc vězňů na konci letošního roku. Asi 5 500 odsouzených se vězení vyhýbá, kdyby nastoupili do trestu, jsme na třiceti tisíc vězněných," uvedl šéf tuzemských věznic.

O práci ve věznici ale podle Treglera příliš zájem není. "V tuto chvíli má Vězeňská služba kolem 800 volných pracovních míst, která se pomalu naplňují. Výběrové řízení ale není nijak jednoduché, na druhou stranu nenabízíme nic převratného, takže zaměstnání není pro mnohé atraktivní," doplnil Tregler. Průměrná mzda zaměstnanců Vězeňské služby je kolem 27 až 28 tisíc korun.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články