Více než polovina všech aut jsou poprvé SUV

10. 1. 2018 – 19:30 | Auto-moto | red | Diskuze:

Více než polovina všech aut jsou poprvé SUV
Ilustrační foto | zdroj: Škoda Auto

Říkáme jim různě – mamuti, obři, bubliny, jeepy, teréňáky… zkrátka SUV. Právě tito „mamuti“ už definitivně ovládli nikoliv jen USA, ale nyní poprvé doslova celý svět. Podle JATO. Což je mezinárodní výzkumná společnost, právě „esúvéčka“ opanovala automobilový trh světa. Je to poprvé v historii, kdy tato kategorie představuje více než polovinu všech nově vyrobených automobilů. 

Jen v prvním pololetí loňského roku, při meziročním nárůstu 12,3 %, to bylo asi 37 % vše nových aut a do konce roku přes polovinu. Naproti tomu v ČR tato kategorie představuje asi čtvrtinu trhu. Proč přes meziroční nárůst přes 10 000 kusů je podíl SUV v Čechách nižší? Důvodem jsou jejich největší slabiny – vyšší cena, vyšší spotřeba, vyšší cena náhradních dílů, ale třeba i pneumatik a podobně.

Co naopak na SUV zákazníci oceňují – ať už faktickou nebo pocitovou vyšší bezpečnost vozu, pohodlí, vnitřní rozměry, lepší výhled i jakousi vyšší prestiž těchto vozů v očích společnosti. Domovinou těchto vozů jsou nesporně USA a jejich zásadní vzestup se datuje asi dvacet let dozadu.

Evropa byla v tomto směru, i na rozdíl od Japonska, poměrně dlouho zdrženlivá a až nyní dohání trh. To platí pro francouzské, stejně jako německé automobilky, nemluvě o italských. Ostatně, co může být větším argumentem než fakt, že do tohoto segmentu se hrnou i výrobci jako Lamborghini, Ferrari, Alfa-Romeo, Bentley a další. A například koncern VW avizuje, že do roku 2020 zařadí do výroby 20 modelů SUV.

Zdroje:
ÚAMK

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články