Video: Jak spořit na důchod? Na štěstí ani stát nespoléhejte

23. 8. 2012 – 9:28 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Video: Jak spořit na důchod? Na štěstí ani stát nespoléhejte
Spot odlehčeně upozorňuje, že spoléhat se na štěstí v podobě čočky, nebo podkov prostě nestačí a že i sám aktér, otec od rodiny již sází na jistotu. , Foto: MPSV/spot | zdroj: NašePeníze.cz

Stát začíná kampaní i speciálním webem masivněji informovat veřejnost o potřebě vlastního spoření na penzi. K tomu si nechal natočit video, které má zaujmout a přilákat k vlastnímu spoření ve druhém pilíři.

"Je to takový odlehčený klip, který si nedělá ambice, že by vysvětlil konkrétní aspekty důchodové reformy, ale jen lidi navedl k tomu, aby o ní začali přemýšlet a snažili si k tomu zjistit víc," vysvětluje na iDNES.cz mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

TIP: Chcete se zajistit na stáří? Zorientovat v reformě penzí? Kontaktujte nás přes redakci! Přidejte Váš telefon a bydliště. Naši odborníci Vám osobně poradí.

Spot odlehčeně upozorňuje, že spoléhat se na štěstí v podobě čočky, nebo podkov prostě nestačí a že i sám aktér, otec od rodiny již sází na jistotu.

Ministerstvo by podle serveru iDNES.cz rádo protlačilo svůj klip i do vysílání České televize, platit za reklamu však nechce. "Pro nás je nejdůležitější polovina roku 2013. To je klíčové z hlediska komunikace, kdy se osoby starší 35 let budou moci zapojit do pilíře. Rádi bychom oslovili Českou televizi se žádostí, zda by nechtěla v tomto období zařadit klip do svého vysílání," popisuje Plívová strategii ministerstva.

VIDEO: Podkovy, střepy ani čočka nám už nepomou

V návrhu důchodové reformy tvoří základ důchodového systému stále současný průběžný systém, do něhož přispívá ekonomicky aktivní generace a z něhož jsou zároveň vypláceny penze dnešním důchodcům. Hlavní úlohou tohoto prvního pilíře je solidárně zajistit přiměřenou výši důchodů také pro lidi s nižšími příjmy, aby se mohli ve stáří vyhnout chudobě. Systém musí být zároveň motivující pro občany, kteří platí relativně vyšší sociální pojištění a další daně.

Každý bude mít navíc možnost z nynějších povinných odvodů na sociální pojištění odvádět malou část na svůj soukromý penzijní účet (tzv. opt-out, částečné vyvázání). Jelikož tyto prostředky nebudou ihned využity, budou se ve fondech ukládat ve prospěch budoucích penzí jejich vlastníků.

Cílem není uspořit na důchodech vyplácených v průběžném systému, ale rozložit rizika a umožnit lepší zhodnocení spoření na důchod. Vytvoří se soustava s více pilíři, které budou účelně kombinovat solidární pojetí výplaty penzí s kapitálovými prvky spoření.

Způsob výplaty naspořené penze

Dávku bude vyplácet životní pojišťovna, kterou si klient vybere.

Naspořené penze z druhého fondového pilíře budou příjemcům vypláceny buď formou doživotní penze (po smrti příjemci výplata skončí), nebo doživotní penzí s pozůstalostní penzí na tři roky, tzn., že v případě úmrtí příjemce penze je vyplácena pozůstalostní penze ve stejné výši. Třetí možností je vyplácení formou renty po dobu 20 let. V tomto případě, pokud by příjemce v průběhu čerpání zemřel, dědicům je vyplacena nevyčerpaná část kapitálové hodnoty pojištění.

Státní dozor a bezpečnost vkladů při spoření na penzi

Prostředky na individuálních penzijních účtech budou spravovat penzijní společnosti. Současné penzijní fondy se přemění na penzijní společnosti. Musí pro druhý fondový pilíř požádat o rozšíření licence a budou muset splnit náročnější požadavky na kapitál a systém řízení investic. Také každý nový zájemce o správu individuálních penzijních úspor bude moci založit novou penzijní společnost, pokud splní zákonné požadavky, které bude definovat novou legislativou ministerstvo financí. Penzijní společnosti povinně nabídnou čtyři investiční profily včetně fondu investujícího výhradně do českých státních dluhopisů pro občany preferující jistotu státní garance.

Trh finančních zprostředkovatelů bude přísně regulován, tak aby se minimalizovaly obchodní náklady penzijních společností a aby se zprůhlednil vztah poradce a jeho klienta.

Majetek účastníků se oddělí od majetku akcionářů, prostředky ve fondech druhého pilíře tedy budou přísně odděleny od majetku správce. Správce s majetkem klientů nemůže sám disponovat. Veškeré operace s penězi účastníků bude provádět na pokyn správce depozitář (prostředky klientů v úschově). Depozitář každou transakci prověří, zda je v souladu se zákonem. Za účinnou kontrolu odpovídá svým majetkem. Bude tedy uplatněn velmi bezpečný princip jako u dnešních investičních společností a fondů.

Video: Vývoj populace v ČR, aneb proč na stát nespoléhat

-Martin Slapnička | šéfredaktor NašePeníze.cz | Materiály MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články