Video: Jaký bude váš důchod?

13. 9. 2013 – 0:12 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Video: Jaký bude váš důchod?
Čím dále je důchod, tím lépe. Klient má delší období, aby si připravil dostatečnou rezervu na toto období, kde budeme mít mnoho volného času a ten mimo jiné také něco stojí. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Důchod je období, na které se někdo těší, někdo ho odmítá řešit. Jisté je jedno, drtivou většinu z nás nemine.

Když se s klienty bavím o tom, kolik by chtěli mít měsíčně na účtu v penzi, často se ještě dozvídám, že penzi řešit nechtějí. Důvody bývají často dva. Je to daleko a kdo ví, co bude a druhý důvod je, že se odchod do důchodu oddaluje a tak se ho prý možná ani nedožijí.

Argumenty zní logicky. Nejsou však opodstatněné. Proč?

Fakta:
- 95 % příjmů dnešních důchodců tvoří státní penze
- Stále roste počet důchodců a klesá počet pracujících
- Stát nebude mít na penzi budoucích důchodců
- Státní důchod, je pouze 43% průměrné mzdy, za 40 let, to bude pouze 20%
- Každý, komu je dnes méně, než 50 let bude mít penzi nižší než 30 % svého aktuálního příjmu

 

Důchod je daleko

Čím dále je důchod, tím lépe. Klient má delší období, aby si připravil dostatečnou rezervu na toto období, kde budeme mít mnoho volného času a ten mimo jiné také něco stojí. Hlavně, stačí spořit menší částku, která klienta nezatíží. Ono je vlastně jedno, zda si někdo spoří pod polštář, nebo pravidelně investuje po menších částkách, či platí penzijní připojištění. Důležité je, že se někde spoří. Argument, že mi peníze někdo vezme, znárodní a podobně, jsou na místě možná ve druhém pilíři, možná v mizivé míře u penzijního připojištění. Rizika jsou však všude. Pod polštář mi někdo sáhne a peníze ukradne, nebo vyhořím. Nic nedělat, je ten nejhorší alibismus. Pokud tedy nejste člověk, který se při rozhodnutí odejít z pracovního života neplánuje zastřelit. Zní to drsně a je to drsné. Ale pokud je vám 45 let a méně, nespoléhejte na to, že peníze od státu vám vyřeší třeba i minimální životní nálady.

Myslíte, že vám bude na život v penzi stačit daleko méně peněz než dnes?

Bylo by to asi dobré, pokud by to tak bylo. Je pravda, že spousta nákladů odpadne, ale nesmíme také zapomenout na to, že jiné přibudou. Třeba náklady na léky či lékařskou péči nebo peníze, které budeme potřebovat pro svá vnoučata. Raději bychom měli zůstat u podobné výše nákladů jako dnes, mínus splátky za bydlení, nebo jiné finanční závazky.

Důchodu se nedožiju

Přemýšlím, jestli k tomu mám gratulovat, nebo kondolovat. Ale hlavně si kladu otázku co když to tak nebude? Má-li být upřímný, vnímám tento postoj jako lehce dětinský.

Mám pro vás špatnou zprávu. Statistiky říkají, že se ho dožijete. Navíc. Zajistit zdroje na penzi si můžete právě proto, abyste se mohli sami rozhodnout, kdy půjdete do penze a nečekat, až vám to "povolí" stát. Svoboda rozhodování je k nezaplacení.

Není třeba hromadit majetek, proč vlastně umírat bohatý. "Žijte bohatý život" říkám klientům. Pokud vám však nějaké prostředky zbývají, odkládejte část na období, kdy je budete potřebovat spotřebovávat.

Nadávky na rozkradený stát a podobně vám také nepomohou. Peníze na důchody nejsou a nebudou. Ať už proto, že je někdo utratil, nebo proto, že se prudce zhoršuje demografický vývoj. Nikdo nikoho nenutí se svým důchodem zabývat neustále, ale dvě hodiny života se vyplatí přípravě na penzi s odborníke věnovat.

Video: Jaký bude váš důchod?

-Martin Slapnička | Autor, je odborníkem na finance, šéfredaktorem finančního portálu a ředitelem poradenského centra švýcarské společnosti Swiss Life Selech Česká republika.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články