Video: Programují výrobci techniku na určitou životnost?

31. 3. 2013 – 17:34 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Video: Programují výrobci techniku na určitou životnost?
Za to může jedna součástka, která se montuje do všech výrobků. Jmenuje se kurvítko. Jejím úkolem je aby se věc porouchala. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Často jste se ve svém okolí setkali s tím, že sotva uplyne záruka u některého výrobku ze spotřební techniky, řekne si o opravu, nebo je prostě na odpis. Mnoho odborných i laických médií se dokola zabývá tím, zda výrobci programují techniku pouze na určitou životnost.

Tiskárna, kopírka, pračka, nebo jakákoliv jiná technika. Používame je denně. Pokud by byly výrobky dokonalé, asi bychom je nekupovali tak často. Pokud krátce po uplynutí záruky dojde k poruše, naštve vás to? Máte tajké někdy pocit že je to "úmyslně naplánovaná proucha" výrobcem?

Kurvítko:

Jeden z Murphyho zákonů praví, že vše, co se může pokazit, se opravdu pokazí. Druhý říká, že pokud rozeberete nějakou věc a opět ji složíte, zbude vám nejméně jedna součástka, která nikam nepasuje a bez které dané zařízení normálně funguje. Takové součástce se odborně říká kurvítko, jak již její název napovídá, slouží k tomu, aby se naplnil první zmíněný zákon, tedy že dané zařízení, může-li se pokazit, se opravdu pokazí. A to pokud možno hned po vypršení záruky.

Pramen: wikia.com

Na tyto otázky se v uplynulých měsících pokusila najít odpověď německá strana Svaz 90/Zelení. Výsledek? Závěr víc než stostránkové studie okomentovala mluvčí strany Dorothea Steinerová: „Je to sviňárna.“

Ukázalo se totiž, že z takzvaného plánovaného zastarávání se stala běžná praxe, jejímž prostřednictvím velké koncerny maximalizují své obraty. „Plánované zastarávání je dnes všudypřítomné. Součástky jsou často funkčně poddimenzované, předčasně se opotřebovávají anebo rovnou způsobují v podstatě načasovanou poruchu. Z prodeje záměrně nekvalitně vyrobeného zboží se stal masový fenomén,“ říká Stefan Schridde, jeden z autorů studie.

V mnoha diskusích na internetu najdete jednu často opakovanou odpověď: "Za to může jedna součástka, která se montuje do všech výrobků. Jmenuje se kurvítko. Jejím úkolem je aby se věc porouchala."

Odstranění "kurvítka"

Odstraněním kurvítka se dá velice prodloužit životnost stroje a v extrémních případech dokonce zajistit jeho nezničitelnost. Výrobci se ale samozřejmě snaží mít co největší zisky a proto kurvítka stále zdokonalují. Doby, kdy bylo snadné kurvítka najít a odstranit, jsou již dávno minulé, v dnešním výrobku se kurvítko maskuje jako něco jiného, případně je jich několik, a pokud je tedy odstraněno jenom jedno kurvítko, vede to k okamžitému spuštění autodestrukce. Tato snaha výrobců je někdy dotažena do extrému, kdy se pro konstrukci přístroje použijí výhradně samá kurvítka. Obvyklá metodika odstranění kurvítka spočívá v rozebrání na součástky a opětovném složení. Obvykle nastane stav, kdy zařízení funguje a přesto nějaké součástky zbyly - jedná se právě o kurvítka.

Kurvítka s cíleným účinkem

Někdy jsou kurvítka zvláštní kategorie, pro niž navrhuji označení TFG (Targeted Fuck-up Gadgets) instalována do zařízení i firmami instalačními. Typické kurvítko tohoto typu je na obrázku, po uplynutí času, daného kmitočtem oscilátoru a binární děličkou, způsobilo havárii klimatizační jednotky a kšeft u zákazníka byl zajištěn - návštěva servisního technika, cvaknout resetem kurvítka a napsat fakturu. Pro jeho odstranění v plném rozsahu platil předchozí odstavec.

Vliv kurvítek na ekonomiku

Kurvítka jsou nezbytným nástrojem pro udržení ekonomické prosperity velkých průmyslových závodů. Je dokázáno, že například továrna na žárovky má vlastní oddělení s nemalým počtem vědeckých pracovníků, kteří se zabývají výzkumem, jak zařídit, aby žárovky praskaly ještě častěji než za běžných podmínek. To je nutné zejména proto, aby si továrna mohla dovolit zaměstnat velké množství dělníků, což je nutné proto, aby měl stát vysoké HDP, a životní úroveň obyvatel byla na takové úrovni, aby měli lidé dostatek financí na stálé pořizování dalších žárovek, které jsou kurvítkem samy o sobě. To vede k ziskovosti zmíněného průmyslového závodu, což je primární účel kurvítek.

Video: Politika plánovaného zastarávání elektroniky

Video je ve slovenském jazyce

Zkušenosti lidí z diskusí na internetu

Ladislav: Můžu jen potvrdit! Například ke mě lidi nosili na opravu DVD přehrávače Sencor a jen co jsem to viděl, tak jsem si před nimi zahrál na věštce a řekl jsem, "máte to dva roky, vypnuli jste to a už to nešlo zapnout". A vždy jsem se trefil! Stejné značky a stejné produkty s těmi samými poruchami!!! Procesory v PC které mají na práci mnohonásobně víc úkonů, změn teplot a podobně, tak vydrží desítky let a blbé DVD vydrží pravidelně jen dva roky?! Vše je děláno tak, aby se to opotřebovalo bovat, tak je v tom alespoň hlídací prográmek, který vám spotřebič zničí! A pak nám budou tvrdit, že to obyčejní lidé můžou za likvidaci přírodních nerostných surovin! Jsem pro zákaz výroby všeho, co je na jedno použití a vyrábět pouze produkty s nejvyšší možnou dobou fungování! Ale to mamonářskému biznysu nebude vyhovovat!

Rostislav: Kurvítka jsou tam z bezpečnostních důvodů.. Součásky jsou tak levné a nekvalitní, že by například u elektroniky, mohly časem způsobit třeba požár. Proto kurvítko včas zařízení znefunkční.. Tím se ale nezastávám tohoto business modelu..

Robo: Opravujem tlačiarne už 7 rokov, nejaký mudrci teraz na niečo prišli a je z toho senzácia???? Jediné čo sa po 10tich rokoch zmenilo je obstarávacia cena novej tlačiarne, aby nešli hore ceny tonerov, tak len znížili ich kapacitu. Ale stále sú na trhu mašiny, ktoré stoja 1000-2000€ a tie vydržia.

Daniel: Kdyby se nerozbijely veci, tak se trh zahlti. Kdyz se zahlti trh, nikdo nebude nic kupovat. Kdyz nikdo nebude nic kupovat, tak prodejci zkrachuji. Kdyz prodejci zkrachuji tak propusti zamestnance. Kdyz zamestnanci budou propusteni, nebudou mit penize. Kdyz nebudou mit penize, tak si nebudou moc koupit nic noveho, i kdyz se jim to kurvitko rozbije.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články