Co nabídne 64-bitová verze Half-Life 2?
zdroj: tisková zpráva

Co nabídne 64-bitová verze Half-Life 2?

27. 12. 2005 13:13 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Jak jsme již psali v Krátkých zprávách, Valve přichystali 64-bitovou verzi svého Source enginu.

Prvními hrami, které z této technologie budou těžit, se stanou Half-Life 2 a přídavný level Lost Coast. Narozdíl od předešlých patchů však půjde o kompletně 64-bitové verze, takže při jejich instalaci budete muset znovu stáhnout celou hru přes Steam a mít ji tak na harddisku 2x v různých adresářích (tedy pokud už legálně vlastníte původní 32-bitové HL2). 64-bitová verze je určena pro majitele 64-bitových procesorů AMD Athlon FX (a obdobným EMT64 od Intelu) a samozřejmě pro 64-bitovou verzi operačního systému Windows XP. Hra pak sama pozná, jaký máte operační systém, a dle toho spustí patřičnou verzi.

Co vlastně 64-bitové verze HL2 nabízejí? Novou grafiku, nové levely? Ani jedno, ani druhé. Teoreticky by možná měly přinést zvýšení výkonu, protože 64-bitové procesory jsou, kulantně řečeno, schopné naráz zpracovávat větší objem dat (adresovat více paměti) a Half-Life 2 je na výkon procesoru docela náročná hra. Při několika dřívějších testech, kdy se srovnávalo 32-bit a 64-bit, byl Half-Life 2 s 64-bit patchem snad jedinou hrou (kromě Far Cry), která ze 64-bitového prostředí profitovala zvýšením počtu vykreslených snímků za vteřinu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Podle článku na TechGage se ale zvýšení výkonu u nových 64-bitových verzi Half-Lifa 2 nekoná. Navíc prý tyto (beta)verze obsahují řadu chyb nejen grafického rázu po loadnutí starších uložených pozic. Obojí je ovšem možná způsobeno ovladači, protože ve skutečnosti není důvod, proč by nová verze měla být pomalejší než ta 32-bitová. Každopádně, časy potřebné pro nahrání jednotlivých herních úrovní se podstatně zlepšily, nejvíce u levelu "Canals" (z 30 na 14 vteřin).
zdroj: TechGage

cappy

Nejnovější články