Vklad do katastru nemovitostí podraží na tisíc korun

23. 9. 2011 – 16:06 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vklad do katastru nemovitostí podraží na tisíc korun
Český úřad zeměměřický a katastrální, plánuje použít nově získané peníze na urychlení digitalizace katastrálních map, Foto: KN/NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Tisíc korun místo dosavadních pěti set zaplatí zřejmě brzy žadatelé za přijetí svého návrhu do katastru nemovitostí. Počítá s ním novela zákona o správních poplatcích, kterou v pátek zákonodárci ve sněmovně odklepli ve třetím čtení.

"Zvýší se správní poplatek za vklad nemovitosti do katastru, protože poslední novelizace byla v roce 1994, za tu dobu 17 let zohledňujeme inflaci. Stát tak získá tři sta milionů ročně," vysvětlil už dřív ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Český úřad zeměměřický a katastrální, který byl jedním z předkladatelů návrhu, plánuje použít nově získané peníze na urychlení digitalizace katastrálních map.

"Návrh chce odstranit komplikace, které se týkají obchodování s nemovitostmi a hypotečního úvěrování. Zaprvé novela zjednodušuje systém, dělá ho praktičtější. Řeší problematiku účelových žalob za účelem zmaření plánované transakce," přiblížil dál Fuksa.

Společně se zákonem o správních poplatcích se má změnit také norma o zápise vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem.

Předloha počítá například se změnou postupu při podání žaloby proti zamítnutí vkladu tak, aby nevznikaly škody, pokud soud zamítnutý vklad povolí a nemovitost bude mezitím převedena na třetí osobu.

Mezi dalšími změnami je také nová povinnost předkládat návrh na vklad na formuláři nebo odstranění požadavku na předkládání předchozích nabývacích titulů.

-Jan Kálal, Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články