Vláda plní slib na úkor lidí. Zadlužování země zpomaluje

6. 5. 2012 – 20:53 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda plní slib na úkor lidí. Zadlužování země zpomaluje
Schodek rozpočtu by příští rok měl být 100 miliard korun, prohlásil Kalousek, Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Současná vláda pod vedením Petra Nečase plní jeden ze svých hlavních předvolebních slibů. Snižuje růst zadlužování České republiky. Druhá věc je, jakým způsobem.

V tomto komentáři se úmyslně vyhnu různým formám tunelování, rozkrádání a podobně. Jsem si jist, že to se tu v komentářích objeví v mnoha podobách.

Osobně však na současné vládě obdivuji odvahu k těmto „drastickým“ krokům (viz například: Souhrnem: Co schválila vláda? Co nás čeká v dalších letech? ), které provádějí i přes to, že si musí uvědomovat, že ztratí popularitu a odepíše se u dalších voleb. Každému musí být totiž jasné, že do voleb se pozitivně nemohou tyto roky projevit. Zatím se projevuje všudypřítomné zdražování a u někoho i pokles příjmů.

Na druhou stranu i opoziční strany už pomalu přiznávají, že by různá úsporná opatření musely provádět taktéž. Chválu konkrétních současných kroků od nich však slyšet nemůžeme už z principu – je to konkurence. Znáte to, „každý by to dělal rozhodně lépe“, protože vše se dá obvykle dělat lépe.

Určitě nechci obhajovat vládní kroky a úsporná opatření. I mě a mých blízkých se dotýkají. Ani ekonomové a analytici se však neshodnou, jaká cesta je úplně ta správná.

Asi bude zajímavé se za pět až deset let ohlédnout zpět a zhodnoti. Jinak to nejde. Karty jsou od voleb rozdány.

Řekněme, že je však dobré po všech těch negativních zprávách v médiích poukázat na pár také pozitivních faktů naší současné ekonomické situace.

1. ČR dlouhodobě mnohem více vyváží do jiných zemí, než dováží. To je obrovský přínos pro naší ekonomiku i zaměstnanost

2. ČR má z pohledu Evropské unie podprůměrnou nezaměstnanost. Podle posledních dostupných údajů byla míra nezaměstnanosti zpracovávaná Eurostatem pro mezinárodní srovnání v únoru v ČR 7,1 procenta. Průměr v EU27 je přitom 10,7 procenta. Více včetně srovnání s okolními zeměmi najdete v článku „Nezaměstnanost v Česku klesá, kde platí nejlépe?

3. Vládní škrty a úspory oceňují především zahraniční instituce, včetně těch, které naší zemi půjčují na provoz a půjčujeme si tak opravdu velmi levně.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články