Vláda přežila, přijde razantní utahování opasků

11. 4. 2012 – 10:32 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda přežila, přijde razantní utahování opasků
Dohoda o přežití vlády premiéra Petra Nečase (ODS) však přesto bude mít viditelné ekonomické důsledky. Foto:vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Velikonoční vládní koaliční krize se podle analytika ČSOB Jana Čermáka ukázala být pouze další politickou bouří ve sklenici vody. Dohoda o přežití vlády premiéra Petra Nečase (ODS) však podle něj přesto bude mít viditelné ekonomické důsledky.

"Dohoda koaličních stran, které si často nemohou přijít na jméno, je postavena na tom, že ve zbytku volebního období se budou razantně utahovat opasky. Cílem v podstatě plošné fiskální restrikce je naplnění pofidérního rozpočtového cíle, kterým je deficit nižší než tři procenta HDP," shrnul výsledky koaliční dohody analytik Čermák.

Jak vláda naplní pokladnu? Máme celý seznam chystaných změn

Utažení rozpočtové politiky podle něj nepochybně ocení trh s českými dluhopisy, jejichž nabídka nebude v následujících letech nijak enormní, a tak rizikové marže, které bude platit český stát, mohou zůstat na velmi přijatelných úrovních.

"Nicméně z makroekonomického pohledu si nelze nevšimnout triku, který tak často sledujeme například v podání amerických zákonodárců. Naplánovaná rozpočtová restrikce má vygradovat až po volbách (v roce 2015 by měl stát uspořit přes 140 mld. korun, v roce 2014 téměř 95 mld. a příští rok to bude ´jen´ 57 mld. korun). Jinak řečeno, nepřežije-li tato vláda příští ´řádné´ volby, tak polovina plánovaných úspor vůbec nemusí nastat," upozorňuje analytik.

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články