Vláda rozhodla: Bydlení nám ještě zdraží

24. 5. 2012 – 22:58 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda rozhodla: Bydlení nám ještě zdraží
Vláda hledá peníze, kde se dá. A jediné, kde se dá, je u občanů. Ti neodejdou do daňového ráje ani nepřestanou bydlet. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úsporná opatření pokračují. Vláda včera schválila další balíček nových daní a škrtů. Změny nyní putují do Parlamentu ČR. Pokud projdou, zdraží i bydlení. Vzrostou daně z energií i z převodu nemovitostí. Naopak klesnou sociální dávky.

Vláda hledá peníze, kde se dá. A jediné, kde se dá, je u občanů. Ti neodejdou do daňového ráje ani nepřestanou bydlet. Úspory vláda nalezla na doplatku na bydlení, který zruší a sloučí s příspěvkem na bydlení, dodatečné příjmy hodlá získat ze zrušení daňového osvobození u zemního plynu na vytápění pro domácnosti, zavedením uhlíkové daně, která zdraží zejména vytápění uhlím, a ze zvýšení daně z převodu nemovitostí. Obce budou navíc moci zvýšit i daň z nemovitostí umístěných na „dobrých adresách“. Ušetřena nezůstane ani DPH. A pokud vyděláte na nájemném, dotkne se vás zvýšení sazby daně z příjmů.

Schválených změn je ale mnohem víc. Zemědělci se budou moci rozloučit se „zelenou naftou“, v rámci níž dostávali zpět spotřební daň za naftu zaplacenou. Daň z příjmů vzroste sice všem, ale nejvíce lidem s příjmy nad 100 tis. Kč měsíčně. Důchodci si také nepolepší. Schválená je valorizace jen na úrovni 1/3 růstu cen a 1/3 reálného růstu mezd – a to na tři roky. „Dočasným“ opatřením bylo ale i před několika lety zdvojnásobení daně z nemovitostí… I opít se půjde dráž – od roku 2014 by mělo dojít k zavedení 10korunové daně z litru vína.

Vláda hodlá ale i šetřit. Zmrazí část peněz na hospodaření ministerstev a státní správy, což spolu s vyššími výdaji na DPH povede k tlaku na propouštění.

Doplatek na bydlení

V současnosti se doplatek na bydlení poskytuje nezávisle na příspěvku na bydlení a patří mezi dávky v hmotné nouzi. Jeho sloučením s příspěvkem na bydlení chce vláda ušetřit přibližně 800 mil. Kč a to tím, že některým příjemcům obou dávek dá méně peněz – a někteří příjemci o dávku přijdou zcela.

Uhlíková daň a zemní plyn

Zavedení uhlíkové daně zdraží topení zejména uhlím, ale dotkne se i domácností vybavených plynovými kotli. V příštím roce topení ještě nezdraží – plánovaná je až od roku 2014 v souvislosti s novou energetickou směrnicí EU.

Domácnosti jsou dosud osvobozeny od daně ze zemního plynu. Toto osvobození ale skončí. Daň ze zemního plynu bude tak činit 30,60 Kč/MWh. Náklady ale vzrostou ještě o daň z přidané hodnoty z této daně. Hold svět je dnes takový, že platíme i daně z daní…

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články