Vláda rozhodla jak budou vypadat naše důchody, nezvýší státní dluh

18. 2. 2011 – 11:43 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda rozhodla jak budou vypadat naše důchody, nezvýší státní dluh
Vláda dále počítá i se snížením odvodů na sociální pojištění o 1,8procentního bodu ze současných 31,5 procenta hrubé mzdy. , Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda se na čtvrteční poradě ekonomických ministrů definitivně shodla na penzijní reformě, oproti původním záměrům bude opt out dobrovolný. Lidé si budou moci převést část pojistného do soukromého fondu, ale budou muset přidat část ze svého, vyplývá z dohody.

"Shodli jsme se na variantě tři plus dva," řekl agentuře Mediafax ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS). V praxi to znamená, že ze současného pojistného na důchodové pojištění ve výši 28 procent hrubé mzdy si lidé mladší 35 budou moci tři procentní body vyvést do soukromých fondů.

Podmínkou ale bude, aby si zároveň sami přidali částku ve výši dvou procent jejich hrubé mzdy. Celkem by tedy v případě minimálního příspěvku jejich úspory narůstaly o pět procent jejich hrubé mzdy měsíčně.

Opt-out je obecné označení pro mechanismus, jak se jednotlivec může vyvázat z nežádoucí služby

V České republice bývá pojem opt-out používán v souvislosti s připravovanou důchodovou reformou, kdy část peněz má být uložena v soukromých penzijních fondech. Wikipedia

 

Opt out se umožní lidem mladším 35 let. Jejich rozhodnutí bude nevratné, protože ze systému nebude možné vystoupit ani do něj vstoupit později než v den 35 narozenin.

Lidé, kterým bude v době vstupu zákona v platnost více než 35 let, se budou moci rozhodnout do konce roku 2012, přičemž vstup do fondového systému by měl být umožněn od pololetí roku 2012. Lidé budou mít na rozhodnutí půl roku.

Vzhledem k dobrovolnosti opt outu není možné odhadnout, jaký bude výpadek z odvodů na sociální pojištění, ale vláda počítá s tím, že ho uhradí sjednocením DPH. Daň by se měla sjednotit na 20 procentech, ale základní potraviny včetně potravin pro speciální diety zůstanou ve snížené sazbě ve výši 10 procent.

Vláda dále počítá i se snížením odvodů na sociální pojištění o 1,8procentního bodu ze současných 31,5 procenta hrubé mzdy.

Toto snížení by však nemělo jít na úkor penzijního systému. Odvod na důchodové pojištění ve výši 28 procent hrubé mzdy, který je součástí sociálního pojištění, by měl zůstat nezměněný. Zrušit by se měl příspěvek na státní politiku zaměstnanosti.

Vláda také vyšla vstříc požadavku zaměstnavatelů a kývla na snížení stropů na čtyřnásobek hrubé mzdy. Původně měly tyto stropy klesnout na trojnásobek. Čtyřnásobek znamená návrat do roku 2009, na současný šestinásobek totiž stropy vzrostly až v roce 2010, kdy vstoupil v platnost tzv. Janotův úsporný balíček exministra financí Eduarda Janoty.

Naspořené peníze budou lidem vypláceny formou doživotní penze, které bude možné formou pozůstalostní penze odkázat manželce nebo manželovi. Pobírat tuto penzi bude možné maximálně tři roky. Po dobu spoření, tedy před nástupem do důchodu, se peníze stanou předmětem standardního dědického řízení.

Správa úspor bude s největší pravděpodobností svěřena existujícím penzijním fondům, které ovšem projdou rozsáhlou transformací. Ta bude spočívat zejména v oddělení majetku účastníků od majetku penzijního fondu. S tímto krokem počítal zákon ještě z doby vlády Mirka Topolánka (ODS), jehož autoři jsou současný premiér a tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a tehdejší i současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Fondy by měly lidem nabídnout čtyři různé varianty spoření. Jednou z těchto variant je fond, v němž budou úspory kryty výhradně českými dluhopisy. Taková možnost lidem nabídne sice nízké výnosy, ale vysokou míru jistoty.

 

Penzijní reforma nezvýší zadlužení státu

 

Na páteční tiskové konferenci Věcí veřejných řekl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Pavel Kohout, že penzijní reforma, jak je nyní navržená, by neměla zvýšit zadlužení státu.

Stávající deficit průběžného systému se pohybuje kolem 35 miliard korun. "Ten je ovšem způsoben vysokou nezaměstnaností, která by měla do budoucna klesnout, takže by měl klesnout i tento deficit," řekl Kohout.

Výpadek zhruba 20 miliard by podle odhadu Pavla Kohouta měl způsobit dobrovolný opt out, dalších 20 miliard způsobí snížení odvodů na sociální pojištění.

Sjednocení DPH by státu mělo přinést přes 50 miliard korun ročně a další peníze lze získat z dividend státních firem. "Celkově by se příjmy i výdaje měly vyrovnat a nemělo by dojít k dalšímu zadlužování státu," dodal Kohout.

Kohout dále přiblížil možné způsoby výplaty naspořených prostředků. Jednou formou bude doživotní anuita, která znamená, že se naspořené peníze odešlou pojišťovně, která bude klientovi vyplácet doživotně sjednanou částku. Tyto peníze by však již nebyly předmětem dědictví.

Druhou variantou je postupné vyplácení naspořených peněz na předem domluvenou dobu. V takovém případě by bylo možné peníze dědit v případě předčasného úmrtí, ale důchodce riskuje, že po vyčerpání naspořené částky se ocitne bez příjmu.

Přesná podoba penzijní reformy se ještě bude dále projednávat, prohlásil v pátek ministr dopravy Vít Bárta (VV). Tvrdí, že na tom panuje shoda i s koaličními partnery.

"Na začátek musím říci, že se často píše, že dohoda je uzavřena. My ji nepovažujeme za ukončenou a doufám, že ve shodě s koaličními partnery. Ale za včerejší odpoledne jsme udělali řadu práce a shodli se na řadě věcí, o nichž se vedla bouřlivá debata," řekl Bárta.

"Za velký úspěch považujeme, že se nám podařilo vyjednat sníženou sazbu pro základní potraviny," řekl Bárta. Mezi ty patří mléko, chléb, brambory, zelenina, ryby, dětská mléčná výživa, potraviny pro diabetiky, celiaky a fenylketonuriky.

Debatu o rozšíření seznamu ale odmítá. "Nemíníme však připustit žádnou debatu o tom, že by se položky na tomto seznamu měly rozšiřovat. Toto je téma, které považujeme za naprosto uzavřené a jakékoli cílové skupiny rovnou varujeme, že všechny snahy o rozšíření této skupiny budeme ignorovat," dodal Bárta.

-Jiří Táborský | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články