Vláda: Schodek rozpočtu nepřesáhne 170 miliard

2. 6. 2009 – 2:27 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda: Schodek rozpočtu nepřesáhne 170 miliard
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Vláda o týden odložila schválení výdajových rámců. Důvodem byly spory ohledně výdajů na dopravní infrastrukturu. Premiér Jan Fischer na tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že cílem vlády je sestavit rozpočet se schodkem do 170 miliard korun.


Sestavení rozpočtu však blokoval problém s financováním některých veřejných komunikací. Vláda se však dohodla, že bude financovat dostavbu dálnice D47 ze státních dluhopisů, letos by tak měla vydat obligace za 8,4 miliardy korun, v příštím roce pak za 11,4 miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády to v pondělí sdělil ministr financí Eduard Janota.

Kabinetu Mirka Topolánka chtěl letos získat na dopravní stavby 8,4 miliardy z úvěru od Evropské investiční banky. To se však nelíbí novému ministrovi dopravy Gustávu Slamečkovi, který považuje proces půjčování od EIB za zdlouhavý, protože je k němu potřeba schválit zákon.

- Stát hospodařil ke konci května se schodkem 71,4 mld. Kč
- Stát loni ušetřil, letos už prodělává
- Ekonomové: Česká ekonomika vykázala větší propad hdp než se očekávalo
- hdp: ČNB očekává růst deficitu veřejných financí na 4,3 procenta hdp

Ministr financí Miroslav Kalousek předložil již dříve vládě ke schválení návrh rozpočtu na roky 2010 až 2012. Příjmy počítaly s  s růstem HDP v roce 2010 ve výši 0,8 %. Miroslav Kalousek k tomu uvedl, že k dosažení maximální výše deficitu 150 mld. Kč je nezbytné realizovat mimo jiné úsporná opatření.

Ministr Pecina jako jediný nabídl reálné řešení formou zmrazení valorizace důchodů a sociálních dávek. To však podle TV Nova politici odmítají. Bojí se před volbami takto razantně omezovat důležité sociální výdaje.

Česká národní banka (ČNB) letos odhaduje deficit veřejných financí ve výši 4,3 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Příští rok by se měl vyšplhat dokonce až na 5,4 procenta HDP.

Ministr financí Eduard Janota již dříve uvedl, že v roce 2010 by chtěl deficit udržet mezi 4,6 až 4,7 procenta českého HDP. Podle údajů Českého statistického úřadu z počátku dubna byl loni deficit veřejných financí 1,5 procenta HDP.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články