Vláda zpomalí růst důchodů - o kolik důchodci přijdou?

20. 7. 2010 – 8:31 | Penze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda zpomalí růst důchodů - o kolik důchodci přijdou?
Průměrný měsíční důchod bude od roku 2012 růst o 150 až 170 korun pomaleji než dnes., Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Víc než 2,8 milionu českých důchodců se bude muset připravit na to, že už jim od roku 2012 neporostou penze tak rychle jako v minulých letech.

Vláda chce totiž od roku 2012 zvyšovat důchody jen podle růstu cen, píší v úterním vydání Hospodářské noviny.

Dnes se přitom do pravidelného růstu penzí počítá kromě růstu cen ještě třetina růstu reálných platů. Průměrný měsíční důchod tak bude od roku 2012 růst o 150 až 170 korun pomaleji než dnes.

„O zvyšování důchodů pouze o inflaci uvažujeme od roku 2012. Tento krok chceme prosadit spolu s důchodovou reformou,“ řekl Hospodářským novinám ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

 

TIP: Důchodová kalkulačka pro výpočet státní penze , nebo si spočítejte kolik naspoříte pomocí penzijního připojištění.

 

Jen pro představu..

 

Vláda musí příští rok podle současného zákona zvýšit průměrný měsíční důchod o 390 korun měsíčně, protože musí respektovat inflaci i růst reálných mezd za poslední dva roky. Pokud by ale mohla zvýšit penze podle plánu pro rok 2012, mohla by zvýšit důchody jen o 233 korun. Díky ušetřeným 157 korunám za průměrného důchodce by rozpočet ušetřil 5,5 miliardy korun, uvádí deník.

 

<%Anketa6%>

 

365 miliard na důchody za rok

 

Důvod pro nižší růst důchodů je jednoduchý. Výdaje na penze rostou tak rychle, že třeba příští rok vydá vláda na důchody skoro o 19 miliard víc než letos. Státní výdaje na penze tak dosáhnou 365 miliard korun. A ministerstvo práce se snaží tento nárůst alespoň přibrzdit.

„Dosavadní zvyšování důchodů je pro státní rozpočet neudržitelné. Nemůžeme počítat s tím, že všem důchodcům budeme schopni zajistit růst penzí i podle reálné mzdy,“ citují Hospodářské noviny Drábka.

S jeho plánem předběžně souhlasí ODS i VV, které mají ve sněmovně spolu s Drábkovou TOP 09 pohodlnou většinu 118 hlasů. „S podobným návrhem přišla i Bezděkova komise. Nemáme s tím větší problém,“ říká ministr průmyslu a ekonomický expert ODS Martin Kocourek. „V koalici jsme tento krok předběžně projednali. Jsem s tímto kompromisem spokojený,“ dodává šéf sněmovního sociálního výboru Martin Vacek z Věcí veřejných.

Opozici se ale podle Hospodářských novin plán vládní koalice nelíbí. „Pokud by rostly důchody jen podle růstu životních nákladů, znamenalo by to, že životní úroveň důchodců bude proti vydělávajícím lidem klesat. A s tím zásadně nesouhlasíme,“ říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

-Zdenek Michora, Mediafax

Kam dál?

- Průměrný starobní důchod je 10 065 korun, na jednoho důchodce platí 2,19 lidí

- Jak klesá státní důchod?

- Důchodců je v Česku už téměř 2,8 milionu. Průměrný věk: 68 let

- Jaké jsou důchody podle výše příjmu ve světě a v Česku?

- Škromach z ČSSD nabízel 15 tisíc důchod, byla to jen legrace

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články