Vládní úspory ohrozí chod nemocnic a domovů důchodců tvrdí Rath

2. 8. 2010 – 21:09 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vládní úspory ohrozí chod nemocnic a domovů důchodců tvrdí Rath
Středočeský kraj tvrdí, že krize při škrtech postihne i sociální oblast, Foto:ČSSD | zdroj: NašePeníze.cz

Škrty koaliční vlády Petra Nečase (ODS) ohrozí chod krajských nemocnic, škol a domovů důchodců, prohlásil v pondělí David Rath (ČSSD), hejtman Středočeského kraje.

Krajské nemocnice podle něj letos dostávají na základě vyhlášky ministerstva zdravotnictví o 14 % méně peněz než v roce předchozím.

"Už v tuto chvíli se nemocnice propadají do ztrát, takový propad příjmů nejsou schopny vykrýt ze svých vnitřních úspor," řekl Rath. V příštím roce může být ještě hůře, upozornil, protože zdravotní pojišťovny avizují ještě nižší platby. "To by pro nás znamenalo, že nebudeme schopni pokrýt zdravotnickou péči ve stávajícím rozsahu a kvalitě," řekl hejtman.

Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) vyzve k urychlenému jednání na téma financí pro nemocnice. "Vyzvu jej, aby vláda nesnižovala tok peněz do zdravotnictví, vážně to ohrožuje jeho chod," uzavřel Rath.

Proti tomuto postupu se ale ohradil předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). "Hejtmani a hejtmanky se již dříve dohodli na tom, že v jednáních s vládou budou postupovat společně. Proto jsem již v červenci dohodl schůzku s premiérem Petrem Nečasem (ODS), který s ní předběžně souhlasil po jednání o důvěře vlády. Není tedy možné uplatňovat "salámovou" taktiku a ad-hoc vyjednávat pouze za jednotlivé kraje," reagoval Hašek.

Středočeský kraj tvrdí, že krize při škrtech postihne i sociální oblast. "V roce 2008 byl příspěvek ministerstva práce a sociálních věcí 822 milionů, v roce 2009 to bylo 774 milionů, v roce 2010 ale již jen 745 milionů. Pro rok příští jsou pak vyhlídky doslova dramatické," uvedl náměstek hejtmana Marcel Chládek (ČSSD).

Středočeský kraj podle něj v současnosti počítá se dvěma možnými variantami. Na sociální služby dostane od státu buď 650, nebo 325 milionů korun. "Už první varianta by znamenala výrazné problémy pro udržení současných sociálních služeb. Druhá konec valné části terénních služeb a uvažovalo by se o zavírání některých domovů pro seniory," řekl Chládek.

Zmínil, že pokud projde plánované snížení příspěvku na péči v I. stupni závislosti, přijdou krajské sociální organizace o dalších 16 milionů korun.

Podobně do nového roku hledí s obavami i radní pro školství Milan Němec (ČSSD). Podle něj jsou již nyní školní rozpočty napnuty na nejzazší mez a školy sahají do rezerv. "Při škrtech vlády by nás mohlo čekat i zavírání škol," řekl Němec.

-Zuzana Fojčíková, Mediafax/NašePeníze.cz

Kam dál?

- Lékaři specialisté budou jen pro bohaté tvrdí Rath

- Nečas: Většina lidí nutnost reforem pochopí

- Zdravotním pojišťovnám bude letos chybět až 15 miliard na léčení

- ODS, VV a TOP09 navrhnou kompromisní reformu zdravotnictví

- Zdravotnické poplatky by měly být do výše 2 pct z příjmů pacienta

- Zdravotnictví se blíží bodu, kdy nezvládne financovat dostupnou péči

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články