Vnoučata nemají automatický nárok na městský byt po babičce

12. 4. 2011 – 21:20 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vnoučata nemají automatický nárok na městský byt po babičce
Zákon ale stanovuje jasné podmínky, na základě kterých může k přechodu nájmu dojít, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mylné představy mají příbuzní lidí, kteří až do své smrti žili jako nájemci v městských bytech, o tom, jak se správně postupuje při přechodu nájmu.

Přitom zákon vykládá podmínky, za kterých lze nájem bytu převést, jasně, upozornil v úterý mluvčí Kladna Vilém Frček.

Kladenský magistrát se potýká s případy nedorozumění ze strany příbuzných. Přitom celý proces řeší zákon o přechodu nájmu bytu. V něm je uvedeno, že 'jestliže nájemce zemře a nejde-li o byt ve společném nájmu manželů, stávají se nájemci jeho děti, partner, případně rodiče, sourozenci, zeť a snacha, kteří prokáží, že se zemřelým žili v den jeho smrti ve společné domácnosti a nemají vlastní byt.

Nový zákoník zakáže předávání bytů vnoučatům a přelidnění bytů

Nový zákoník zakáže předávání bytů vnoučatům i přelidnění bytů

 

Nejčastěji se situaci vyhrocuje, když má přejít nájem bytu na vnuky nebo vnučky zemřelého. "V téměř sto procentech případů se stane, že zemře babička nebo dědeček. Pak si příbuzní myslí, že se do bytu může automaticky nastěhovat vnuk nebo vnučka," popsal primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Zákon ale stanovuje jasné podmínky, na základě kterých může k přechodu nájmu dojít. Vnuk nebo vnučka se mohou stát nájemci jen za předpokladu, že s předchozím nájemcem žili ve společné domácnosti nepřetržitě alespoň po dobu tří let před jeho smrtí a nemají vlastní byt. Výjimku může udělit pouze soud z důvodu takzvaného zvláštního zřetele.

-Tomáš Paták | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články