Voby přes internet ušetří peníze možná už za dva roky

12. 6. 2010 – 8:48 | Věda a technika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Voby přes internet ušetří peníze možná už za dva roky
Volby přes internet by vyhrála v Česku ODS, ČSSD je přes to neodmítá, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úředníci připravují volby po internetu, pomohly by ODS. Uvedla to sobotní MF DNES.

Internet již aktivně využívá více než polovina české populace, která může volit. Proto by se elektronické volby, na jejichž zavedení se ve čtvrtek shodla vznikající koalice, mohly začít testovat při hlasování do Senátu v roce 2012. MF DNES zjistila, jak asi budou vypadat. Podle MF DNES však zůstane i možnost hodit "papírový hlas" do urny.

Deník MF DNES uvedl, že přes internet se už volí například v Estonsku, nebo Švýcarsku. Právě Estonci, kteří přes internet volí už od roku 2005, mohou Čechům předat zkušenosti. Estonci jsou však dál a používají novou občanku s čipem. Průkaz volič před hlasováním vloží do čtečky připojené k počítači, aby se identifikoval.

"Člověk se pak přihlásí na volební stránku a hlasuje. Volby jsou velmi jednoduché a osvědčily se," popisuje mluvčí estonské vlády Kateriin Leini.

 

<%Anketa155%>

 

Estonci mohou změnit politický názor

 

Výhodou Estonského systému je, že nerozhodný volič může do stanovené uzávěrky odeslanou volbu změnit a vybrat jinou stranu.

 

Švýcarsko najalo hackery

 

Švýcarská vláda pro otestování odolnosti systému najala hackery, kteří měli za úkol prolomit sytém. To se jim nepodařilo. Deník uvedl, že Švýcarsko díky volbám přes internet vědělo výsledk\ už za 13 minut.

 

Volby přes internet by vyhrála v Česku ODS

 

Mobilní operátor Vodafone si v květnu udělala výzkum, podle kterého volby přes internet přinesou nejvíce hlasů ODS. Je to pravděpodobně proto, že mezi jejich voliči je nejvíce uživatelů internetu uvedl MF DNES. Zúčastnilo by se 65 procent lidí, kteří dnes z pohodlnosti nevolí. ČSSD přesto e-volby neodmítá. "Pokud bude zajištěna ochrana údajů a systém bude zajištěn proti podvodům, ČSSD to podpoří," slibuje lídr Bohuslav Sobotka.

Volební systém přes internet by i přes počáteční investice pravděpodobně později ušetřil nemalé peníze, ketré stát vydává za volby. Odpadly by hlasovací lístky i brigádníci.

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články