Vodáci si za sjezd Vltavy připlatí a čeká je papírování

22. 4. 2013 – 15:10 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vodáci si za sjezd Vltavy připlatí a čeká je papírování
Zjednodušeně řečeno může na Teplou Vltavu v měsících mimo letní prázdniny vyjet skupinka do pěti lodí bez průvodce. Nad pět lodí jen s průvodcem. Ilustrační foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Národní park Šumava vydal nový návštěvní řád a dotýká se i vodáků, kteří chtějí splout nejkrásnější úsek nejdelší české řeky – Teplou Vltavu. A znamená to byrokracii a platit. Informoval o tom v pondělí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP Šumava.

Poplatky za sjíždění se budou pohybovat v relaci od 300 a 500 korun. Bližší podmínky jsou součástí registračního systému.

Vodáci mohou splouvat od 1. 5. do 31. 10. - každý den od osmi ráno do osmi do večera. Poslední vyplutí z registračního místa na Soumarském mostě je možné v 16 hodin. V květnu je splouvání možné jen o víkendech a státních svátcích. V řadě případů je sjíždění Vltavy možné jen v doprovodu akreditovaného průvodce.

Registrace plavidel pro splouvání úseku Soumarský most - most u Pěkné se provádí prostřednictvím internetového registračního systému nebo v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský most. Pro každé registrované plavidlo bude před splutím vyhrazeného úseku v nástupním místě Soumarský most vydána nezaměnitelná registrační známka, kterou si každý vodák musí kvůli případné kontrole nalepit na loď a po splutí ji zlikvidovat.

Jaká jsou pravidla splouvání pro rok 2013?

"Zjednodušeně řečeno může na Teplou Vltavu v měsících mimo letní prázdniny vyjet skupinka do pěti lodí bez průvodce. Nad pět lodí jen s průvodcem. O letních prázdninách bude s průvodcem vyjíždět většina lodí. Maximální počet lodí, který bude moci Vltavu splout, se stejně jako v předchozích letech odvíjí od výšky hladiny. Od letošního roku může Vltavu splouvat v hodinových intervalech maximálně 63 lodí za den při výšce hladiny od 50 do 61 cm, bude-li hladina u Soumarského mostu vyšší než 61 centimetrů, může vyrazit více lodí, až 20 za hodinu," vysvětlil Pavel Pechoušek.

 

Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,210 25,330
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články