Vodné i stočné prudce zdraží. Vodáreny chtějí dotace, tak musí vykazovat zisk

22. 3. 2011 – 18:13 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vodné i stočné prudce zdraží. Vodáreny chtějí dotace, tak musí vykazovat zisk
Vodárenské společnosti tvrdí, že v Česku je cena vody podhodnocená, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Vodárenské společnosti mohou získat dotace z Evropské unie pouze tehdy, pokud mají prokazatelný zisk. Malé firmy na ně mohou dosáhnout pouze zvýšením vodného a stočného.

Řekl to v úterý František Barák, předseda představenstva SOVAK (Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR).

Podpora rozvoje vodárenských společností a zvyšování technologické úrovně by mělo být podle Baráka prioritou. Většina majetku podle něj pochází z minulých dob, většinou je přibližně 40 let starý. Malé společnosti se tedy v rámci tohoto rozvoje snaží dosáhnout na dotace na podporu vylepšování svých technologií. "Malé vodárenské společnosti budou muset zvýšit cenu vodného stočného. Velké společnosti se již s tím (získávání dotací a zlepšování úrovně) vyrovnaly," uvedl Barák.

Barák také tvrdí, že v Česku je cena vody podhodnocená. "Voda je v ČR poměrně levná, ale musíte jít k řece nebo do rybníka. Pokud vodu chcete hygienickou, musíte za to zaplatit," řekl. Voda se musí, podle jeho názoru, více recyklovat a musí se s ní šetřit.

Česko nyní čeká na předložení návrhu ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) ohledně změny poplatků za čerpání podzemní vody, tzv. vodní daně.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) také v úterý informoval o rozvoji kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Česká republika si podle něj vede velmi slušně a je ve světové špičce. "Z celkového počtu 633 aglomerací má nyní 475 čistírnu odpovídající evropské legislativě. Drtivá většina ostatních nyní vyjednává o dotacích a pouze u minima ještě není rozhodnuto, jakým způsobem se u nich bude tato situace řešit,“ řekl Chalupa.

S těmito zbývajícími ale může být dle poslance Evropského parlamentu Oldřicha Vlasáka ještě poměrně velký problém. Česká republika se totiž zavázala k implementaci evropské směrnice 91/271 k dobudování funkčních čističek a kanalizačních sítí na celém území ČR ke konci loňského roku.. A obce, které podmínky směrnice nesplňují, by měly podle Vlasáka dostat pokuty. Například jenom kvůli čističce v Praze, která se zatím nezačala stavět, hrozí podle Vlasáka jednorázová pokuta 49 milionů korun a 17 milion korun za každý další měsíc neplnění směrnice.

Chalupa jakékoliv spekulace o případných pokutách odmítl. "V tuhle chvíli to není tak, že by hrozila nějaká konkrétní sankce, Evropská komise v případě nesplnění požadavku zahájí s ČR řízení o porušení smlouvy a postoupí případ Evropskému soudnímu dvoru.“

Ten by podle něj mohl ukončit řízení okolo roku 2013. To samo o sobě ale podle ministra ještě neznamená uvalení sankcí, ale pouze další prozkoumání, zda Česká republika stále podmínky neplní. Na spekulace o případných finančních postizích a jejich hodnotě je tedy zatím dle Chalupy velmi brzy.

-Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články