Volba prezidenta se blíží. Jak lidé vidíme prezidentské kandidáty?

12. 12. 2012 – 10:12 | Politika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Volba prezidenta se blíží. Jak lidé vidíme prezidentské kandidáty?
Schwarzenberg nepodlehne korupci, Dienstbier bude podle průzkumu lépe reprezentovat v zahraničí, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Schwarzenberg nepodlehne korupci, Dienstbier bude lépe reprezentovat v zahraničí. Alespoň to vyplývá z mínění lidí v průzkumu společnosti ppm factum, ve kterém lidé vybírali nejsilnější stránky kandidátů.

Karla Schwarzenberga (TOP 09) lidé vnímají z kandidátů na prezidenta, kteří nepatří mezi vedoucí dvojici ve volebních preferencích, jako nejvíce nepodplatitelného a čestného.

Ze šestice pronásledovatelů dvou nejpopulárnějších prezidentských kandidátů Miloše Zemana a Jana Fischera má nejvíce kompetencí podle průzkumu stranický kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jako jeho nejsilnější stránku lidé vnímají to, že je dostatečně finančně zajištěný a nedá se zkorumpovat. Jako nejodolnějšího vůči úplatkům ho označilo 44 procent dotazovaných. Celých 22 procent lidí si také myslí, že by současný ministr zahraničních věcí nejlépe reprezentoval Českou republiku v cizině a stejný počet lidí ho pokládá za nejčestnějšího a nejdůvěryhodnějšího z pronásledovatelů.

Vyšší důvěře než u zbytku kandidátů se u lidí také těší schopnosti kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera. Ten by podle prozkumu z šestice nejlépe reprezentoval Českou republiku v zahraničí (27 procent) a hájil českou státnost (26 procent). Také jej lidé nejčastěji označili za kandidáta, který bude nejvíce sjednocovat zemi a vést dialog s odborníky (26 procent).

Ostatní kandidáti se však přílišné důvěře občanů netěší. Táňa Fischerová nejlépe dopadla v oblasti obhajoby práva a spravedlnosti a nezávislém výběru soudců Ústavního soudu. V této oblasti ji označilo za nejlepší 14 procent lidí. Stejný počet ji také považuje za nejčestnější.

U Přemysla Sobotky lidé nejvíce vnímají jeho dovednost sjednocovat zemi a vést dialog s odborníky, když jej v tomto ohledu preferuje 12 procent lidí. Desetina lidí si také myslí, že by nejvíce respektoval Ústavu a nejlépe hájil českou státnost.

Vůbec nejhůře v průzkumu dopadla Zuzana Roithová a Vladimír Franz. Roithová by nejlépe reprezentovala zemi v zahraničí a hájila právo a spravedlnost podle 9 procent lidí. Osm procent ji označilo za kandidátku, která by nejvíce respektovala Ústavu. V těchto kategoriích přitom dopadla nejlépe.

Devět procent lidí si také myslí, že Vladimír Franz by nejlépe sjednocoval zemi a vedl dialog s odborníky. Osm procent pak, že by nejlépe reprezentoval v zahraničí a hájil právo a spravedlnost.

Jedná se o doplňkový výzkum agentury ppm factum zaměřený na vysvětlení příčiny preferencí 6 osobností, které jsou v současné zaregistrovány jako prezidentští kandidáti a kandidátky a zároveň nepatří mezi nejpopulárnější dvojici. Výzkum navazuje na základní řadu publikovaných volebních modelů a doplňkový výzkum Prezidentské kompetence I., zveřejněný 25. listopadu.

Z předešlého průzkumu například vyplynulo, že Janu Fischerovi lidé nejvíce věří, že by díky svým schopnostem a znalostem provedl zemi globální hospodářskou krizi (28 procent) a že budí z kandidátů největší respekt (26 procent). Miloše Zemana zase nejvíce občanů považuje za toho, u kterého by dosáhli největšího zastání lidé v sociální nouzi a který by nejlépe hájil zájmy Čechů v případě ohrožení státu.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články