Volných kanceláří v Praze je nejvíce za posledních pět let

11. 8. 2010 – 17:31 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Volných kanceláří v Praze je nejvíce za posledních pět let
I přes zvýšenou neobsazenost se však na trhu objevují nové projekty | zdroj: NašePeníze.cz

Ve druhém čtvrtletí byla úroveň neobsazenosti kanceláří v Praze 13,79 procenta, stala se tak nejvyšší za posledních pět let. Ve středu o tom informovala společnost Jones Lang LaSalle.

Ve druhém čtvrtletí developeři dodali na pražský trh 28 120 metrů čtverečních kanceláří, a to díky jedinému projektu - BB Centrum Filadelfia. Ve výstavbě s plánovaným dokončením v roce 2010 nadále zůstává 27 219 metrů čtverečních.

„Ačkoliv je objem kanceláří dodaných na trh menší než čistý objem pronájmů, v kombinaci s již jednou obsazenými kancelářemi, které se znovu objevily na trhu, došlo k nárůstu neobsazenosti,“ stojí ve zprávě. Současná úroveň neobsazenosti je tak 13,79 procenta a je nejvyšší zaznamenaná za posledních pět let.

Hrubý objem pronajatých ploch za druhé čtvrtletí dosáhl 49 001 metrů čtverečních, což je srovnatelné s prvním čtvrtletím. „Ačkoliv předjednané smlouvy tvořily i nadále důležitou část pronájmů, čistý objem pronájmů byl o 59 procent vyšší než v předchozím čtvrtletí,“ popisuje zpráva s tím, že za současných podmínek mají na trhu nájemníci silnou vyjednávací pozici a že pronajímatelé jsou si vědomi obtíží spojených s pronajímáním prostorů z druhé ruky.

I přes zvýšenou neobsazenost se však na trhu objevují nové projekty. Developeři podle firmy totiž chtějí profitovat z nedostatku nabídky, která se objeví v roce 2011, jelikož 52 procent z prostor k dokončení v tomto roce je již pronajato.

Firma ve druhém čtvrtletí zároveň zaznamenala zvýšení objemu investic do nemovitostí v ČR, a to na 154,1 mil. Euro (asi 3,8 mld. Kč). Ve srovnání s prvním čtvrtletím bylo ve druhém čtvrtletí uzavřeno více transakcí, a jejich objem narostl mezičtvrtletně o 72 procent. Kanceláře se na transakcích podílely 96 procenty, maloobchod čtyřmi procenty.

Objem uskutečněných transakcí za první pololetí podle firmy představoval 44 procent celkového objemu transakcí za rok 2009. Největší transakcí roku byl zatím květnový převod budov City Empiria a City Forum z rukou ECM, které koupil PPF Generali, což dělá 29 procent z celkového objemu investic za pololetí. Druhou významnou transakcí byla budova Cetelem z komplexu Anděl City, kterou získal za 17,5 milionu eur (asi 433 mil. Kč) rakouský Hypo Real Invest.

Libor Popela, Mediafax

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články