VV: Od příštího roku si lidé připlatí za nadstandardní péči

29. 3. 2011 – 17:07 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

VV: Od příštího roku si lidé připlatí za nadstandardní péči
Zavedení nadstandardu by mělo státní kase ušetřit asi čtyři až osm miliard korun, myslí si Bárta, Foto:Zelpage | zdroj: NašePeníze.cz

Změna lékové politiky, úspora na zdravotnickém materiálu, snížení počtu akutních lůžek a hlavně definice nadstandardu zdravotní péče pomůže v roce 2012 nalézt v rezortu zdravotnictví až 12 miliard korun, prohlásil v úterý ministr dopravy Vít Bárta (VV). Některé regulační poplatky zřejmě porostou.

"Alfou a omegou zdravotní reformy pro Věci veřejné je definování nadstandardu a nároku – tedy standardu," prohlásil ministr Bárta.

Nečas: Zdravotnictví nepotřebuje peníze, ale reformu

Nečas: Zdravotnictví nepotřebuje peníze, ale reformu

 

S definováním standardu a nadstandardu se Věci veřejné obrací na Českou lékařskou komoru (ČLK). Ta navrhuje, aby pacient měl nárok z veřejného zdravotního pojištění na provedení výkonu, který je v souladu se současnými poznatky lékařské vědy. Zažádal-li by však pacient o provedení zdravotního výkonu jiným způsobem, uhradí rozdíl mezi hodnotou nejlevnějšího zdravotního zákroku a toho nadstandardního.

Zavedení nadstandardu by mělo státní kase ušetřit asi čtyři až osm miliard korun, myslí si Bárta. Zdůraznil, že nadstandard zdravotní péče musí fungovat od počátku příštího roku. Definovat by ho měli lékařští odborníci. Za zásadní Věci veřejné považují provést zdravotnickou reformu na základě ekonomických cílů.

Jaké reformy zákonu mají vyřešit zdravotnictví? Heger má už jasno

Jaké reformy zákonů mají vyřešit zdravotnictví? Heger má už jasno

"Současná zdravotní reforma musí reagovat na akutní problémy ve zdravotnictví. Potřebujeme vyřešit nárůst platů lékařů a zdravotníků (4,5 miliardy korun), dopad zvýšení DPH (čtyři miliardy korun), dopad inflace (dvě miliardy korun), zvýšení nákladů zdravotní péče (miliarda korun). Pro příští rok chybí asi 11,5 až 12 miliard korun," vysvětlil ministr.

Strana Věci veřejné se domnívá, že chybějící finanční zdroje nahradí změnou lékové politiky, úspoře na zdravotnickém materiálu, snížením počtu akutních lůžek, efektivizací provozních nákladů a zavedením nadstandardu péče.

Strana se nebrání ani zvýšení některých regulačních poplatků. Souhlasí, aby za pohotovostní službu zaplatil pacient namísto současných 90 korun 100 korun a aby za návštěvu ambulantního specialisty zaplatil 200 korun.

"My považujeme za nešťastné, že debata o zdravotnické reformě začala debatou o poplatcích. Je nezbytné oddělit debatu o konkrétních problémech českého zdravotnictví od principálních systémových změn ve zdravotnictví, které musí nastartovat to, aby se do rezortu dostalo víc peněz," shrnul Bárta.

"Reforma zdravotnictví bude důležitější a složitější než důchodová reforma. Změna systému zdravotnictví se musí dotýkat všech hráčů, zdravotnických zařízení, zdravotních pojišťoven i pacientů. Bez jakékoliv změny jednoho hráče nemůžeme hovořit o změně systému zdravotnictví," dodal místopředseda sněmovního zdravotnického výboru, poslanec za VV Jiří Štětina.

-Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články