Vybrat si výhodnou půjčku je téměř nadlidský úkol, i přes slibující reklamy

8. 1. 2013 – 9:09 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vybrat si výhodnou půjčku je téměř nadlidský úkol, i přes slibující reklamy
Reklamy na letácích, billboardech a na internetu lákají na nízké úrokové sazby. Spotřebitelský úvěr s úrokem již od 6,9 % nezní jako špatná volba. Úsměv na tváři trochu povadne, když zjistíte, že celkové náklady po započítání všech poplatků (RPSN) jsou 22 | zdroj: NašePeníze.cz

Vánoce jsou za námi a pro mnohé to mimo jiné znamená, že nastal čas splácet zakoupené dárky i s nemalými úroky. Pro radost svých blízkým mnozí sáhnou i hodně hluboko do kapsy a někdy i hlouběji, než je zdravé. Bohužel, vybrat si výhodnou půjčku je, i přesto, že podle reklamy je taková každá, téměř nadlidský úkol.

Spotřebitelské úvěry a nákupy na splátky jsou způsobem, jak si jednorázově rozšířit své finanční možnosti – za cenu toho, že se vám pak na nějakou dobu ještě o něco sníží. Snadno se můžete dostat do dluhové spirály, kdy vytloukáte klín klínem a dále se zadlužujete. Tato dluhová past může snadno končit exekucí. V některých případech se ale úvěr jednoznačně vyplatí. Především tehdy, pokud jej ve velmi blízké době splatíte a pomůže vám překlenout krátké období nedostatečného příjmu. Jak jsme, nikoliv překvapivě, zjistili, nabídky bank a úvěrových společností obezřetnému finančnímu plánování vůbec nepomáhají a ani internetové kalkulačky často neumožní smysluplné a správné porovnání jednotlivých nabídek.

Kde vzít informace o půjčkách?

Reklamy na letácích, billboardech a na internetu lákají na nízké úrokové sazby. Spotřebitelský úvěr s úrokem již od 6,9 % nezní jako špatná volba. Úsměv na tváři trochu povadne, když zjistíte, že celkové náklady po započítání všech poplatků (RPSN) jsou 22,08 %. Proto mají poskytovatelé spotřebitelských úvěrů povinnost uvádět v reklamních nabídkách výsledný úrok po započítání všech poplatků jako roční procentní sazbu nákladů (RPSN). Ta je u spotřebitelského úvěru hlavním směrodatným údajem o jeho ceně.

RPSN, kterou uvidíte v reklamě, ale jen tak nedostanete. Zákon stanoví, že se musí jednat o RPSN, kterou je možné získat v případě uvedeném v reklamě. Ten ale vůbec nemusí odpovídat vaší situaci. Běžně se uvádí sazba pro ty nejlepší zákazníky a pokud nepatříte k nejlepší příjmové skupině, která úvěr vlastně ani nepotřebuje, takovou sazbu jen tak nezískáte.

Podívali jsme se tedy na kalkulačky na webových stránkách, abychom zjistili více. Ani tam jsme nepochodili o mnoho lépe. Podmínky informování podle zákona platí pro reklamní nabídky, což nemusí nutně být internetové kalkulačky. Podle hesla „co není zakázáno, je dovoleno“ jsou tedy informace v online kalkulačkách mnohdy nedostatečné nebo zavádějící.

„Výpočet je pouze orientační, konkrétní parametry půjčky budou uvedeny v předsmluvních informacích a ve smlouvě o úvěru." Takovou nebo podobnou formulkou se nedostatečné informování omlouvá. Skutečně směrodatné informace získáte, až když si požádáte o úvěr a banka vyhodnotí vaši žádost, tedy těsně před samotným podpisem smlouvy.

Nejlépe tak uděláte, pokud poctivě obejdete alespoň tři instituce a necháte si půjčku nasimulovat přímo na vás. Těžko jinak získáte kvalitní a relevantní informace o reálných podmínkách půjčky.

Co z toho vyplývá? Zapomeňte na lákavé reklamy na půjčky. Dejte na serioznost instituce a hlevně zapomeňte na vešekeré sms půjčky a půjčky na zavolání.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články