Výhodná státní půjčka je pro mladé manžele a samoživitele

16. 1. 2014 – 0:19 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Výhodná státní půjčka je pro mladé manžele a samoživitele
Zvýhodněný úvěr je ve výši 150 tisíc korun a hlavní podmínkou je vlastnictví, případně spoluvlastnictví bytu nebo domu a věk do 36 let. Pokud jsou žadatelé manželé, nesmí přesáhnout danou věkovou hranici alespoň jeden z nich. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Státní fond rozvoje bydlení od pondělí 13. ledna přijímá žádosti do nového programu, který pro mladé lidi do 36 let zvýhodňuje úvěry na rekonstrukci bytů, či rodinných domů. Program je určen jak pro mladé manželé, tak i pro samoživitele, kteří pečují o nezletilé dítě nebo děti.

Zvýhodněný úvěr je ve výši 150 tisíc korun a hlavní podmínkou je vlastnictví, případně spoluvlastnictví bytu nebo domu a věk do 36 let. Pokud jsou žadatelé manželé, nesmí přesáhnout danou věkovou hranici alespoň jeden z nich.

Otevřít tento program, jsme se rozhodli, neboť máme k dispozici volné finanční prostředky a podle zákona č. 218/2000 Sb., je musíme mít uloženy na účtech ČNB, které tím pádem nejsou nijak zúročeny. Struktura našeho rozpočtu umožňuje celkový objem prostředků rozložit na jednotlivé programy, podle potřeb a zájmu našich příjemců. Pro tento program tak v letošním roce můžeme uvolnit 300 mil. Kč, což představuje 2.000 žádostí.“ Uvedl k znovuotevření programu pro mladé, náměstek ministra pro místní rozvoj, Ing. Miroslav Kalous.

Deset let s fixací 2 procenta

Z daného úvěru se opravit byt určitě dá. Za modernizaci rodinného domu budou muset zájemci pravděpodobně sáhnout i do vlastních finančích rezerv. Nabízený úvěr je totiž ve výši 150 tisíc korun za dvě procenta s fixací na 10 let. Měsíční splátka tedy vychází na 1 380 korun, což nijak zvlášť rodinný rozpočet nezatíží. Půjčku lze využít podle Státního fondu rozvoje bydlení například na zateplení domu, výměnu oken a opravu střechy.

S programem se v tomto objemu počítá i v každém dalším roce. Nejen, že Fond zhodnotí část volných prostředků, ale věřím, že i 2 000 spokojených mladých lidí, kteří si díky nám levně a za stabilních podmínek opraví své bydlení, jsou dobrým důvodem, proč i s menším rozpočtem tento program otevřít“, dodává náměstek ministra, pověřený řízením SFRB.

Kdo dřív přijde

Časově program není nijak omezen, ale finančně ano. Stát takto hodlá rozpůjčovat 300 milionů korun. Podmínky a podrobnosti jsou uvedeny na internetových stránkách Státního fondu pro rozvoj bydlení.

-Monika Hrušová | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články