"Výhodné" dluhopisy jako podvodný Ponziho systém

19. 6. 2017 – 8:36 | Investice | red | Diskuze:

"Výhodné" dluhopisy jako podvodný Ponziho systém
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Internetem se šíří nabídka firemních dluhopisů s výnosem 9 % a 10 %. Jedná se ale s největší pravděpodobností o nový podvod typu Ponziho schéma.

Nízké úrokové sazby svádí střadatele k hledání výnosu téměř za jakoukoli cenu. A to je žní pro podvodníky, kteří se na nich chtějí obohatit. Jednou z nejnovějších metod je využití firemních dluhopisů. Dluhopisy může vydat kdokoli a bez jakékoli regulace. Pouze dluhopisy ve veřejné nabídce a jejich prospekt musí schválit Česká národní banka (ČNB), přičemž posuzuje formální splnění obsahových náležitostí a nezkoumá úvěruschopnost emitenta.

V současné době inzerují na internetu minimálně tři pochybné společnosti nabízející dluhopisy s výnosem 9 a 10 % ročně. Proč pochybné? Podle obchodního rejstříku vznikly teprve nedávno, jsou spojeny s pochybnou fyzickou osobou a vlastník jedné z ní je „britská“ společnost, která přivedla do konkursu jinou českou firmu, již druhou ve své historii. S největší pravděpodobností se tak jedná o podvod založený na principu Ponziho schématu.

„Výhodné“ dluhopisy aneb Není všechno zlato…

„Výhodné“ dluhopisy nabízí minimálně tři firmy: Petlas CZ, Grand Koil a Direkto. První a třetí jsou společnosti s ručením omezeným se základním kapitálem 200 tis. Kč. Druhá má vklad pouhou 1 Kč. Rozdíl v tom ale není, neboť v zakládacích listinách je uvedeno, že vklad může být převeden na třetí osobu.

Nízké základní jmění by nebyl zas tak velký problém. Ovšem ani jedna z uvedených společností zatím nevložila do obchodního rejstříku jedinou účetní závěrku či výroční zprávu a ani o své činnosti nikde neinformuje. Kromě webových stránek s nabídkou dluhopisů nemají žádnou prezentaci. Z obchodního rejstříku se zájemce dočte jen to, že se zabývají veškerými volnými živnostmi a dvě z nich též „pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor“.

Tabulka 1: Parametry nabízených dluhopisů

Společnost Úrok Nominální hodnota Splatnost Emise
Petlas CZ s.r.o. 9% 25 000 Kč 36 měsíců 500 ks
Direkto s.r.o. 10% 100 000 Kč 60 měsíců 125 ks
Grand Koil s.r.o. 9% 10 000 Kč 36 měsíců 800 ks

Zdroj: Internetové stránky s nabídkou „výhodných“ dluhopisů

Přestože jsou dluhopisy veřejně nabízené prostřednictvím internetových stránek a inzerovány internetovou reklamou, nemají prospekt schválený a registrovaný Českou národní bankou. Aby se alespoň v očích regulátora nejednalo očividně o veřejnou nabídku, je v prospektu uvedeno: „Dluhopisy jsou určeny omezenému limitnímu okruhu způsobilých privátních a institucionálních investorů (včetně fyzických osob), jejichž počet nepřesáhne 150 investorů.“

Na dluhopisy jsme se dotázali též České národní banky. A zde je odpověď:

„Emitent nastavil podmínky emise tak, aby nemusel vydat prospekt a nemusel požádat ČNB o jeho schválení.

Právě z podobných důvodů jsme sepsali desatero. Ostatně je tam popsáno také to, že i v případě schvalování emise dluhopisů není ČNB ze zákona oprávněna prověřovat bonitu jejich emitenta.

V desateru jsme se snažili upozornit spotřebitele na hlavní oblasti, kterým by se  před nákupem dluhopisů měli věnovat. 

Zaslané emise jsou čítankovým příkladem, na které desatero pasuje.“

Emisní podmínky jsou u všech společností identické. Mění se pouze jméno emitenta, úrok, splatnost, objem emise a nominální hodnota… že by náhoda?

Obrázek 1 až 3: Identické internetové stránky tří společností nabízejících „výhodné“ dluhopisy

"Výhodné" dluhopisy - Direkto "Výhodné" dluhopisy - Petlas CZ "Výhodné" dluhopisy - Grand Koil

Zdroj: direkto2017.cz, grandkoil.eu a petlas.cz

Ťuk, ťuk. Kdo tam?

Hlavním rizikem dluhopisů je tzv. „kreditní riziko“. Jedná se o pravděpodobnost, že dlužník svůj dluh nesplatí a věřiteli zůstanou pouze bezcenné cenné papíry. A kdo je dlužníkem v případě „výhodných“ dluhopisů?

Petlas CZ je vlastněna společností Ilton Trade Ltd. se sídlem v Manchesteru ve Velké Británii. Tato firma je vlastníkem i dalších společností v České republice. Za pozornost stojí především Ilton s.r.o., která je toho času v konkurzu. Dluží více než 12 mil. Kč a její majetek podle odhadu dosahuje částky 277 833,34 Kč. Věřitelé v tomto případě budou mít zřejmě smůlu a moc velkou část pohledávek nedostanou zpět.

Grand Koil je vlastněna Grand Koil Europe Ltd. Tato společnost žádnou další firmu v Česku nevlastní. Třetí společnost Direkto je ve vlastnictví Lukáše Krameše. Ani on není vlastníkem jiné firmy.

Aby toho nebylo málo, v britském obchodním rejstříku jsou společnosti Ilton Trade Ltd. a Grand Koil Europe Ltd. označeny jako „Dissolved“ – rozpuštěny.

-Petr Zámečník | Více na Investujeme.cz

Zdroje:
investujeme.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články