Vymahačské agentury lákají z lidí peníze za promlčené pohledávky

1. 2. 2012 – 8:30 | Půjčky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vymahačské agentury lákají z lidí peníze za promlčené pohledávky
Pokud jste někdy někomu dlužili a nezaplatili, pak dluh stále existuje, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Trendem poslední doby je nákup promlčených pohledávek vymahačskými firmami. Prodávají je například pojišťovny, které si je odepíšou a nemusejí se o pohledávky více starat. Dejte si pozor, abyste se také nedostali do problémů.

Vymahačské agentury pak doufají, že koupené pohledávky jim vydělají nějaké peníze a zkouší, co český člověk ještě vydrží. Spekulanti často tyto dluhy vykupují maximálně za 10 procent nominální hodnoty a snaží se získat maximum peněz získat na nákladech řízení.

Paní Jana z Hradce Králové vypráví, jak to bylo v jejím případě. „Nejprve mi domů přišel dopis, ve kterém jsem se dočetla, že dlužím jedné pojišťovně pár stokorun. Původní dluh byl z roku 2001 a částka, kterou jsme tenkrát nezaplatili, byla 600 Kč. Vůbec jsem si na to po těch letech nepamatovala! V dopise mi nějaká firma WLG Invest, a. s. psala, že tento dluh odkoupila. Nic víc tam nebylo. Pár měsíců na to mi přišel od soudu dopis se zeleným pruhem. Poslali mi takzvaný platební rozkaz a nařizovali mi uhradit do patnácti dní nejen oněch 600 Kč, ale také úroky, soudní poplatky a náklady na právní zastoupení. Celkem asi 8 300 Kč.“

Pozor, ani starý dluh nezaniká

„Pokud jste někdy někomu dlužili a nezaplatili, pak dluh stále existuje. Po určité době se však dluh takzvaně promlčí. To znamená, že pokud se podobná pohledávka dostane až k soudu, můžete se účinně bránit a pokud splníte všechny formální náležitosti, spor vyhrajete a nakonec nebudete muset platit nic. Nicméně abych odpověděl na položenou otázku. Ano, podobný postup je v souladu s právními předpisy České republiky,“ říká Rostislav Kovář z bezplatného poradenského portálu poradnaveritele.cz.

Stejně jako to udělala paní Jana, která se včas obrátila na právního zástupce, takže nakonec nemusela platit nic. „Pokud se pořádně rozhlédnete po internetu, zjistíte, že existuje řada možností, někteří právníci vás dokonce v podobných případech zastoupí i zcela zdarma,“ dodává Kovář.

Jak nepřijít o peníze

Základem je, abyste přebírali doporučené zásilky. V případě, že si poštu nepřeberete, uplatní se takzvaná fikce doručení a nakonec budete muset uhradit nejen promlčené dluhy, ale i náklady na právní zastoupení a posléze nejspíš i odměnu exekutora.

V dopise od soudu by mělo být datum, ze kdy dluh pochází. Pokud je dluh starší více jak 3 roky (u obchodních smluv 4 roky), musíte do 15 dní jednat. Hlavně tuto lhůtu nepromeškejte. Jestli nestihnete do té doby vše zařídit, máte smůlu, celý dluh i s úroky a náklady na právní zastoupení musíte uhradit.

Rostislav Kovář radí v první fázi nikomu nic neplatit a informovat se o dalším právním postupu. Jakmile uhradíte byť jen samotnou dlužnou částku v řádu pár set korun, musíte zároveň doplatit i zbytek, tedy hlavně náklady řízení, které se od loňského září může hodně prodražit.

Pak podejte proti platebnímu rozkazu odpor – rozhodně se nebojte zaplatit si advokáta, který ručí za to, že odpor bude podán včas a správně. Nakonec vám advokát spíš peníze ušetří, než abyste prodělali, ale samozřejmě záleží na dané situaci.

Zhruba do měsíce soud platební rozkaz zruší, a tím jste jednou pro vždy zproštěni povinnosti tento dluh uhradit.

-Monika Hrušová | Více tipů na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články