Výmluva na osobu blízkou končí, odpovědnost ponese majitel vozu

15. 6. 2011 – 13:09 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Výmluva na osobu blízkou končí, odpovědnost ponese majitel vozu
Majitel vozidla bude muset zajistit, aby řidič, který vozidlo používá, dodržoval předpisy, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Mnohaleté výmluvy českých řidičů na to, že jejich vozidlo v době spáchání dopravního přestupku řídila osoba blízká, končí. Poslanci totiž ve středu ve třetím čtení schválili novelu zákona o silničním provozu, která dává povinnost zaplatit pokutu majiteli vozidla a nikoliv jeho řidiči.

Změnu týkající se osoby blízké do novely zákona o silničním provozu zakotvil formou pozměňovacího návrhu hospodářský výbor.

Majitel vozidla bude muset zajistit, aby řidič, který vozidlo používá, dodržoval předpisy. Pokud tak neučiní, hrozí mu za porušení pravidel silničního provozu až desetitisícová pokuta, body mu však zůstanou. Majitel nebude za přestupek zodpovědný pouze v případě, kdy prokáže, že vozidlo převádí na někoho jiného, nebo že mu bylo auto před spácháním přestupku odcizeno.

Poslanci doufají, že změna přinese po letech konec praxe, kdy se řidiči při rychlé jízdě vymlouvali právě na osobu blízkou.

Jaký dopis policii řidiči zasílají (jeden ze vzorů) najdete zde.

-Filip Nachtmann | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články