Vyplatí se předčasně splatit hypotéku?

8. 4. 2014 – 21:25 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vyplatí se předčasně splatit hypotéku?
Nevýhodou hypotečních úvěrů tak může být právě problém při mimořádném splácení hypotečního úvěru, kdy musí klient čekat, až mu vyprší doba fixace. V současné době je nejčastější sjednávaná doba fixace 5 let. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Hypoteční úvěry jsou dosud nejvýhodnějším způsobem, jak si pořídit nemovitost. Jedná se totiž o dlouhodobý úvěr, který je kryt hodnotou nemovitosti.

Hypoteční úvěry jsou dosud nejvýhodnějším způsobem, jak si pořídit nemovitost. Jedná se totiž o dlouhodobý úvěr, který je kryt hodnotou nemovitosti.

Nejčastěji si tak klienti pořizují hypoteční úvěry s dobou splácení 15, 20 či 30 let.

Jedná se o velmi dlouhé platební období, kdy se v průběhu doby může změnit mnoho okolností, které tu nebyly, když si klient o hypoteční úvěr žádal. Mnoho lidí si hypotéku pořizuje z důvodu momentálního nedostatku financí na pořízení nemovitosti. A to již s úmyslem tento úvěr předčasně splatit.

Bohužel však neví, kdy se tak stane a kdy jim jejich finanční situace dovolí úvěr doplatit nebo splatit mimořádnou vysokou splátku.

Dlouhá fixace vám může zabránit splatit dříve

Nevýhodou hypotečních úvěrů tak může být právě problém při mimořádném splácení hypotečního úvěru, kdy musí klient čekat, až mu vyprší doba fixace. V současné době je nejčastější sjednávaná doba fixace 5 let. 

Tato doba sice dává klientovi jistotu stejných splátek a stejné úrokové sazby po fixační dobu, nicméně mu zabraňuje a ztěžuje úhrady mimořádných splátek či dřívějšího doplacení hypotéky. Proto v případě, že máte v úmyslu úvěr předčasně splácet, sjednávejte si dobu fixace co nejkratší.

Často se však čekání na možnost mimořádné splátky stejně nevyhnete.

Pokud se totiž budete snažit splatit hypotéku dříve, může vás banka sankcionovat např. pokutou, nebo požadavkem na doplacení úroku do konce fixační lhůty.

Některé hypotéky lze splatit hned. Je třeba srovnávat

U některých bankovních ústavů, které přišly na trh později, jako je tomu např. u mBank, stavebních spořitelen a dalších bank, které tuto možnost nabízejí, máte možnost mimořádných splátek či předčasného splacení, kdykoliv to pro vás bude výhodné.

I u hypotečních úvěrů totiž tyto banky nabízejí možnost jejich doplacení, a to bez sankcí a poplatků. Je však třeba dobře srovnávat nabídky při žádosti o hypotéku, která z bank možnost předčasného splacení skutečně výslovně nabízí.

-Jan Boubín | Více na BankovníPoplatky.com

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články