Vysoké důchody pro bohaté dělají poslancům starosti

16. 4. 2010 – 12:29 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vysoké důchody pro bohaté dělají poslancům starosti
Poslanci se obávají dopadů rozhodnutí Ústavního soud. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Poslanci napříč politickým spektrem se shodují, že páteční verdikt Ústavního soudu bude mít značný dopad na veřejné rozpočty.

Na konkrétní závěry je však ještě brzy a je nejprve nutné pečlivě prostudovat nález soudu.

"Je pravda, že druhá redukční hranice je diskriminační," řekl v pátek Mediafaxu Miroslav Kalousek , místopředseda TOP 09. "Ústavní soud si zjevně uvědomuje, že dopady by byly obrovské, a proto odsunul zrušení až na září 2011. Nejprve je však nutné si pořádně prostudovat nález soudu, a pak bude ministerstvo muset hledat nějaké řešení," dodal.

"Ministerstvo to bude muset nějak vyřešit," řekl Mediafaxu místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. "Více se k tomu v tuto chvíli říct nedá, protože je nejprve nutné si pečlivě prostudovat nález soudu," dodal Škromach.

 

Rozhodnutí ústavního soudu: Ústavní soud změnil výpočet důchodů v Česku, to se tvrdě dotkne státního rozpočtu   

 

S verdiktem Ústavního soudu není spokojen ani poslanec Miroslav Opálka (KSČM). "Je to katastrofa pro rozpočtový výsledek důchodového účtu," řekl Mediafaxu. Připomněl, že Ústavní soud rozhodl i o navýšení svých vlastních důchodů. "Zatím není možné s tím nic dělat, maximálně můžeme v dalším volebním období sněmovně předložit návrh, který by to změnil," doplnil.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda tvrdí, že uvést rozhodnutí Ústavního soudu do praxe možné je, ovšem jen, pokud by se zároveň zrušily stropy na placení sociálního pojištění. "To proto, aby byl pro vyplácení vyšších důchodů dostatek peněz. Bohatší tak budou více dostávat, ale budou muset i více platit," vysvětlil.

"Bohužel vám nemohu takto rychle říci stanovisko ODS, protože jde o složité téma, důležité rozhodnutí Ústavního soudu a my se nad ním musíme sejít. Pravděpodobně k tomu svoláme tiskovou konferenci, nejdříve si však musíme prostudovat nález soudu," řekl Mediafaxu místopředseda Občanské demokratické strany Petr Gandalovič.

 

TIP: Důchodová kalkulačka pro výpočet státní penze

 

Předseda Strany Zelených, Ondřej Liška uvedl, že výrok Ústavního soudu jen ukázal na nutnost penzijní reformy. "Důchodová reforma měla proběhnout už v minulých letech, dekáda hospodářského růstu, kdy k ní mělo dojít je promarněnou dekádou. Nyní můžeme zjistit, že je za pět minut dvanáct, nebo dokonce pět minut po dvanácté," řekl Liška s tím, že jeho generace nebude mít stejný standard života jako dnešní důchodci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí je velmi zdrženlivé. "Experti ministerstva musí nejprve zanalyzovat úplně znění nálezu Ústavního soudu. Na základě této analýzy bude moci ministerstvo navrhnout další postup a vyčíslit případné finanční dopady," sdělila agentuře Mediafax mluvčí resortu Štěpánka Filipová. Pro ilustraci, celkové výdaje na dávky důchodového pojištění v roce 2009 (včetně záloh na výplaty důchodů v lednu 2010) činily zhruba 331,6 miliardy korun.

Ústavní soud (ÚS) v pátek změnil výpočet výše důchodů v zemi. Verdikt ÚS vstoupí v platnost 30. září 2011 a ruší sporný paragraf zákona, podle kterého se počítá procentní výměra důchodů. Lidé s nadprůměrnými příjmy by podle tohoto verdiktu měli pobírat vyšší důchody.

 

Nečas: Rozhodnutí ÚS je průlomové, v důchodovém systému je nutné zvýšit zásluhovost

 

Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) je průlomové, jednoznačně říká, že v důchodovém systému je nutné zvýšit zásluhovost, řekl v pátek předseda ODS Petr Nečas. Podle předběžných výpočtů ODS bude zrušení redukčních hranic znamenat pro státní rozpočet během čtyř let dodatečný výdaj asi 25 miliard korun.

"Rozhodnutí ÚS je průlomové, je zásadní, jednoznačně říká, že v důchodovém systému je nutné zvýšit zásluhovost," řekl v reakci na páteční verdikt Ústavního soudu předseda ODS Petr Nečas.

Nečas očekává, že změny důchodového systému se budou týkat více oblastí. Z verdiktu podle něj plyne, že je nutná úprava dosud příliš rovnostářských parametrů, tedy snížení degrese. "Střelím od boku, redukční pásma by mohla být například 80 – 50 – 40 procent," řekl na základě předběžných výpočtů.

"Významné je, že Ústavní soud považuje odvody na důchody opravdu za pojistné, a tak je k nim potřeba přistupovat. Nejde o daň z objemu mez," podotkl předseda ODS.

Důsledkem je větší zatížení státního rozpočtu. Kdyby se rozhodnutí Ústavního soudu do praxe zavedlo faktickým zrušením redukčních hranic, znamenalo by podle předběžných výpočtů ODS pro státní rozpočet během čtyř let dodatečný výdaj asi 25 miliard korun.

"Nemůžeme se tvářit, že vystačíme s důchodovým systémem tak, jak byl k 1. 1. 2010," prohlásil Nečas.

Podle něho "musí skončit populistické hrátky ohledně třináctých důchodů" a Česká republika musí pokračovat v reformě důchodového systému. "ODS je připravena podporovat závěry druhé Bezděkovy komise a podřídit tomu i některé své politické postoje," zdůraznil Nečas.

Ústavní soud v pátek změnil výpočet výše důchodů v zemi. Verdikt ÚS vstoupí v platnost 30. září 2011 a ruší sporný paragraf zákona, podle kterého se počítá procentní výměra důchodů. Lidé s nadprůměrnými příjmy by podle tohoto verdiktu měli pobírat vyšší důchody.

(Mediafax)

Kam dál?

- Jak vysoký budete mít státní důchod?

- Předčasný starobní důchod: Jaké jsou podmínky od ledna 2010?

- Důchod: I když vyděláváte hodně, s vyšším důchodem nepočítejte

- Důchod v roce 2010: Jak o něj žádat?

- Penzijní reforma musí být do 4 let, nebo vůbec, říká Vladimír Bezděk

Kurzy

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,630 23,810
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články