Vyšší DPH zdražilo nákupy a nejvíc služby u bydlení

11. 2. 2013 – 11:54 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vyšší DPH zdražilo nákupy a nejvíc služby u bydlení
Rychlejší růst cen však už tradičně brzdila slabá spotřebitelská poptávka. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Lidé si v Česku během ledna připlatili za zboží a služby 1,3 procenta ve srovnání s prosincem. To způsobilo zvýšení DPH a cen bydlení, potravin a nápojů. Meziročně se však růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,9 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Od ledna 2013 se zvýšila daň z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod v obou sazbách (na 15 a 21 procent). Některé zboží a služby však zdražily výrazněji než o procento. Patří sem třeba vodné a stočné (téměř sedm procent), elektřina a teplo (tři až čtyři procenta) nebo zemní plyn (dvě procenta).

"Lednový růst cen byl z velké části ovlivněn zvýšením DPH o jeden procentní bod, což se promítlo do cen na úrovni 0,8procentního bodu. Leden s sebou klasicky přináší úpravu cen, která se promítla hlavně v oddíle bydlení, potravin a nealkoholických nápojů. V lednu tak vzrostlo čisté nájemné v bytech, ceny za vodné, stočné, elektřinu, zemní plyn, teplo a teplou vodu a ceny většiny potravin," komentoval zveřejněné statistiky analytik skupiny Citfin Jiří Šimek.

Konkrétně se tak podle statistik ČSÚ zvýšilo v oddíle bydlení čisté nájemné v nájemních bytech o 0,9 procenta, vodné o 6,6 procenta a stočné o 6,9 procenta. Vyšší byly i ceny elektřiny o 3,3 procenta, zemního plynu o dvě procenta a tepla a teplé vody o 3,6 procenta.

V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny většiny druhů potravin, z toho nejvíce zeleniny (8,3 procenta), ovoce (6,2 procenta), běžného pečiva (2,8 procenta), vajec (6,8 procenta), mléka (3,9 procenta) a jogurtů (3,6 procenta). Dále rostly ceny například lihovin, vína, piva, pohonných hmot či telefonních služeb.

Rychlejší růst cen však už tradičně brzdila slabá spotřebitelská poptávka. "Prostor pro zdražování zboží je tak i v letošním roce jen velmi omezený. Zvlášť když nepředpokládáme žádné viditelnější zlepšení finanční situace domácností, které by je popohnalo utrácet. I sílící konkurence internetových obchodů spolu s jejich velkou oblibou mezi spotřebiteli ještě více omezuje prostor pro zvyšování cen," doplnil expert Československé obchodní banky Petr Dufek.

Při meziročním srovnání vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 1,9 procenta, což je o 0,5procentního bodu méně než v prosinci. Za tímto vývojem je podle statistiků výraznější meziměsíční růst cen (1,8 procenta) v lednu 2012 než v lednu 2013. Ke zpomalení cenového růstu došlo u většiny oddílů spotřebního koše.

Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen však měly ceny potravin a nealkoholických nápojů a přes zpomalení jejich růstu i ceny bydlení. Na snižování meziročního cenového růstu naopak působily například ceny oděvů a obuvi.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články