Vývoz z Británie do EU se v lednu propadl o dvě třetiny

7. 2. 2021 – 20:42 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vývoz z Británie do EU se v lednu propadl o dvě třetiny
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vývoz z Británie do Evropské unie se v lednu propadl o 68 procent, protože vzájemný obchod narušil konec přechodného období po odchodu Británie z EU. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů o exportu od členů britského Svazu silniční nákladní dopravy(RHA). Britská vláda nicméně tyto údaje nepotvrdila a uvedla, že problémy na hranicích jsou po do dokončení brexitu minimální.

Podniky se od začátku letošního roku musejí přizpůsobovat novým obchodním podmínkám. Některé firmy se dostaly potíží kvůli novým celním prohlášením a zdravotním certifikátům, napsala agentura Reuters.

"Považuji za velmi frustrující a nepříjemné, že se ministři rozhodli nenaslouchat zástupcům odvětví a odborníkům," řekl šéf RHA Richard Burnett listu The Observer. Vláda nicméně tvrdí, že je s odvětvím nákladní dopravy ve spojení.

"Díky tvrdé práci dopravců a obchodníků při přípravě na změny jsou zatím problémy na hranicích minimální a nákladní doprava se v současnosti nachází blízko běžných úrovní, a to navzdory pandemii covidu-19," uvádí vládní prohlášení.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články