Vzor slevových serverů Groupon prochází krizí, čeká to i tuzemské?

3. 4. 2012 – 11:47 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vzor slevových serverů Groupon prochází krizí, čeká to i tuzemské?
Groupon má za sebou krajně nepříjemný víkend. V pátek vydal opravu svých hospodářských výsledků za poslední čtvrtletí roku 2011 a jeho akcie se v pondělí na začátku obchodování propadly o více než 15 procent. Foto: Groupon | zdroj: NašePeníze.cz

Společnost Groupon, jejíž slevový server zahájil masivní nástup tohoto druhu podnikání, zažívá vážnou krizi. Ceny jejích akcií pokračují v sestupu, plánovaný vstup na český trh firma stejně jako další rozvojové aktivity zavrhla, uvedl v úterý deník Wall Street Journal.

Groupon má za sebou krajně nepříjemný víkend. V pátek vydal opravu svých hospodářských výsledků za poslední čtvrtletí roku 2011 a jeho akcie se v pondělí na začátku obchodování propadly o více než 15 procent. Původně oznámené tržby 506 milionů dolarů za uvedené tři měsíce musel snížit o 14,3 milionů, protože oproti původním předpokladům více zákazníků vracelo nevyužité slevové kupóny s vyšší nominální hodnotou.

Ve svém pátečním hlášení pro amerického burzovního regulátora SEC připustil, že nemá dostatečně propracovanou metodiku pro kontrolu finančních výsledků.

Tržní hodnota slevového serveru se od jeho listopadového vstupu na veřejný akciový trh snížila o polovinu na necelých deset miliard dolarů. Už před vstupem Grouponu na burzu upozorňovali skeptici na to, že zázračný obchodní model slevových serverů ztrácí své kouzlo, když se na něj investoři podívají prizmatem běžných účetních standardů. Ty však Groupon klidně ignoroval, hospodářské výsledky uváděl bez započítání astronomických výdajů na marketing.

„S rostoucími problémy, jimž zakladatel odvětví slevových serverů čelí na domácí půdě, utichly spekulace o jeho možném vstupu na český trh,“ uvedl odborný server Lupa.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,360 23,540
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články