VZP chce ušetřit tak radí: použité obvazy si vyperte a vyžehlete

27. 8. 2010 – 8:03 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

VZP chce ušetřit tak radí: použité obvazy si vyperte a vyžehlete
Návod od úředníka VZP pohoršil šéfa Svazu pacientů ČR Luboše Olejára. Podle něj je to | zdroj: NašePeníze.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna šetří, a proto radí pacientům, aby si prali obvazy jako za války. Podle odborníků jsou takové rady nepřípustné, informuje ve svém pátečním vydání MF DNES.

"Obvaz prostě vyperte, žehličku si nastavte na 90 stupňů a přežehlete ho. Pak ho můžete znovu použít," takovou radu dostal od úředníka Všeobecné zdravotní pojišťovny pacient.

Prát použité obvazy by měl proto, aby pojišťovna ušetřila.

 

TIP: Jaké výhody nabízejí zdravotní pojišťovny svým klientům?

 

"V nemocnici mi řekli, že příděl peněz na jednoho pacienta je velmi nízký a že si musím obvazy zajistit sám. Když jsem žádal o pomoc VZP, ředitel zdravotnické péče hradecké pobočky mi sdělil, že za války se zdravotnický materiál také používal několikrát a že to musím dělat stejně. Dodal, že teď navíc máme automatické pračky a napařovací žehličky," uvedl podle deníku si Jan Novák, bývalý řidič záchranky, který je dnes upoután na invalidní vozík.

 

<%Anketa46%>

 

Návod od úředníka VZP pohoršil šéfa Svazu pacientů ČR Luboše Olejára. Podle něj je to "absurdita".

"A jestli to říká ředitel pobočky, je to na odvolání, protože neplní povinnost, kterou má. To je proplácet péči a zdravotnický materiál," řekl Olejár.

Podle něj ale existují i jiné případy, kdy nemocnice či pojišťovny chtěly ušetřit na úkor pacientů: "Stává se, že příbuzným pacientů doporučí, aby zajistili pleny či toaletní papír."

Šéfa zdravotnické péče krajské pobočky VZP Štěpána Hodače, na něhož si pacient Novák stěžuje, se redaktorům deníku ve středu nepodařilo zastihnout, stejně jako jeho nadřízeného Pavla Pechánka.

Podle náměstka ředitele pojišťovny pro zdravotní péči a bývalého chirurga na traumatologii Jiřího Beka lze znovu použít maximálně stahovací elastický obvaz, který nepřijde do styku s otevřenou ránou.

"O obyčejném obvazu ovšem nemůže být řeč. Tam, kde je podmínkou sterilita, je nepřípustné, že by se nějakým způsobem sterilní obvaz mohl po vyprání znovu využít," uvedl Bek.

-Tána Vocu, Mediafax

Kam dál?

- Každé zdravotní zařízení bude muset nabízet i péči plně hrazenou z pojištění

- Léky budou i bez doplatku, dohodla se na tom nová vláda

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,280
USD 23,460 23,640
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články