VZP loni prodělala pět miliard korun! Prodělá i letos, a nebude platit včas

13. 1. 2012 – 7:58 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

VZP loni prodělala pět miliard korun! Prodělá i letos, a nebude platit včas
VZP letos čeká ztrátu tří miliard, kvůli nedostatku peněz bude lékařům platit později, Foto: VZP | zdroj: NašePeníze.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna skončila v loňském roce ve ztrátě zhruba pěti miliard korun, poprvé také připustila, že letos nebude hospodařit vyrovnaně, jak má v plánu, ale že skončí se ztrátou tří miliard korun. V Radiožurnálu to v pátek řekl ekonomický náměstek pojišťovny Jan Halama.

Od poloviny roku problémy negativně pocítí především zdravotnická zařízení, protože jim pojišťovna hodlá platit později. Ztrátu totiž nemá z čeho jiného doplácet - rezervy ani jiné peníze nemá.

Radiožurnál připomíná, že ze začátku roku ještě ekonomické situaci VZP dočasně pomůže loni schválený zákon - díky mimořádnému přerozdělení zůstatků z účtů všech zdravotních pojišťoven získá VZP tři miliardy navíc.

"To přerozdělení může situaci sanovat v prvním pololetí. Bude se to chovat jako dodatečný příjem, takže do pololetí by to mělo být bez problému," řekl v Radiožurnálu ekonomický náměstek VZP Jan Halama. "V tom druhém pololetí, pokud se nepodaří něco udělat se strukturou poskytovatelů zdravotní péče, popřípadě pokud se nepodaří změnit ten klíč k přerozdělení, tak na konci roku může zase deficit dosáhnout klidně tří miliard," dodal.

 

-Martin Carek | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články