Z Evropanů se stávají odborníci na cenu

27. 3. 2009 – 2:23 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Z Evropanů se stávají odborníci na cenu
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Z průzkumu mezinárodní studie která srovnává názory a postoje spotřebitelů na velkých evropských trzích, vyplývá, že se z Evropanů stávají odborníci na cenu. Domácnosti přijímají nové spotřební strategie a rozvíjejí nové druhy spotřebního chování. I přes klesající kupní sílu však přetrvává chuť utrácet a chování českých spotřebitelů je toho důkazem.



- Bydlení ve světě: ceny bydlení v nejdražších městech klesají
- Lidé začali utrácet více za potraviny, prodej aut klesá
- Ekonomická krize postihla již pětinu Čechů, více než polovinu dopad krize čeká

Nálada Evropanů

Jak ukázal letošní ročník studie, který si nechává vypracovávat úvěrová společnost CETELEM, uplynulý rok bude hodnocen a připomínán jako výjimečný. V záplavě špatných zpráv týkajících se všech ekonomických faktorů se nelze divit, že kupní síla evropských spotřebitelů je oslabena. „I v tomto roce se tedy dá očekávat pokles životní úrovně v celé Evropě a dojde k poklesu inflace. Se stoupající nezaměstnaností klesnou také příjmy a domácnosti se budou muset smířit s tím, že jejich kupní síla neporoste“, uvedl Ing. Václav Horák, generální ředitel společnosti Cetelem.

Spotřebitelé vyvíjejí své nákupní know-how

Nicméně spotřebitelé nerezignovali a přijímají celou řadu pohotových spotřebních opatření. Celkem 91 % evropských spotřebitelů dočasně redukuje některé výdaje, např. náklady na dražší potraviny, velmi těsně následuje redukce zdravotních výdajů a poté výdaje na volný čas. Další alternativou úspor je hledání co možná nejnižší cen zboží. Nízké ceny se netýkají jen běžných výdajů za potraviny či oblečení, ale tři čtvrtiny Evropanů uvádějí, že by volili zboží nebo služby s nízkou cenou i v oblasti dopravy, volného času a automobilů, pokud by to neznamenalo snížení kvality či bezpečnosti. Nákupy v diskontech se stávají synonymem pro chytrou spotřebu. I v tomto roce spotřebitele lákají cenově výhodné nákupy přes internet. Přes 67 % Evropanů je považuje za způsob, jak zvýšit svoji spotřební kapacitu. Internet se tak stává ještě atraktivnějším nákupním kanálem, zejména díky snadnému srovnání cen jednotlivých produktů a rychlému nalezení optimální nabídky.

Česká výjimka

Češi hodnotí svoji situaci obecně dobře. Se známkou 4,7 z 10 se v roce 2009 umístili lépe než evropský průměr (4,4). Jediní Rusové a Belgičané se přehoupli přes symbolickou laťku 5 bodů.Bez toho, aby české domácnosti musely sahat na své úspory, pohybují se zatím jejich spotřební záměry vysoko nad evropským průměrem (75 %).  Výsledky studie Barometr Cetelem 2009 ukázaly, že v České republice došlo k nárůstu nákupních záměrů na trhu elektrospotřebičů (39 %) a k výraznému nárůstu překračujícímu 20 % na trhu sportovních potřeb.


Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články