Z nečlenských zemí eurozóny je Česká republika nejbohatší

6. 3. 2012 – 14:23 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Z nečlenských zemí eurozóny je Česká republika nejbohatší
Brzo na členství v EU vydělávat nebudeme. Přes to se vyplatí zůstat | zdroj: NašePeníze.cz

Podle europoslance za ODS Jana Zahradila je možné, že se Česká republika stane čistým plátcem do Evropské unie do pěti let. V praxi to zanmená, že kolik do EU odvedeme, tolik dostaneme zpět. Nebudeme tedy na členství finančně vydělávat. Přes to, se nám podle Zahradila členství vyplatí.

Podle ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga jsme úspěšná země, když "se mluví o tom, že budeme čistý plátce do Evropské unie".

Česká republika by podle něj neměla zapomínat, že členství v Evropské unii je pro ni přínosné, když nám vyneslo téměř 180 miliard korun. "Bereme to, jako by to byla samozřejmost, jako bychom na to měli nárok. Přitom jsou to peníze, které museli ze svých daní předtím zaplatit všichni občané Německa, Francie, Holandska a celé Evropské unie," upozornil Schwarzenberg.

"My jsme to dostali darem a teď ještě vyvádíme, jako bychom byli Evropskou unií utiskováni," dodal.

Z nečlenských zemí eurozóny je podle Zahradila Česká republika v podstatě "nejbohatší". "Jsme zhruba na nějakých 75 nebo 80 procentech vůči evropskému průměru. Ty ostatní země, které jsou za námi, jako je Polsko nebo Maďarsko, jsou na 65 procentech. Takže je možné, že se do několika let staneme čistým plátcem," vysvětlil Zahradil.

Podle něj by to Českou republiku mělo vést k tomu, že "budeme velmi uvažovat také o tom, jak budou vypadat příští evropské rozpočty". "Mimo jiné by nás to mělo také vést k tomu, abychom nebyli příliš velkými příznivci navyšování evropského rozpočtu, protože čím bude větší, tím více do něj bude Česká republika v budoucnu platit," upozornil Zahradil.

Maďarsko a Polsko bude podle něj na rozdíl od nás ještě dlouho v pozici čistých příjemců.

 

-Tomáš Králícek | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články