Z pražského dopravního podniku zmizelo dalších 100 milionů

15. 2. 2012 – 13:56 | Firmy | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Z pražského dopravního podniku zmizelo dalších 100 milionů
Bývalý šéf rozvědky tvrdí, že za uplynulé čtyři roky se v případě zakázek dopravního podniku vždy objevily podezřelé okolnosti, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Z pražského dopravního podniku bylo za podezřelých okolností vyvedeno dalších 100 milionů korun, tvrdí to bývalý ředitel rozvědky Karel Randák, který nyní působí v Nadačním fondu proti korupci. Peníze měla podle něj získat skupina podnikatelů napojených na advokátní kancelář Šachta & Partners.

andák tvrdí, že je tato skupina napojená na lobbistu a podnikatele Iva Ritttiga, který podle protikorupčního fondu stojí i za předraženými jízdenkami na pražskou MHD.

Tentokrát Randák upozornil na projekt Komplexního bezpečnostního systému pro Dopravní podnik hlavního města, za který dopravce zaplatil 100 milionů korun. "Jedná se o předběžný projekt, zakázka jako taková byla na daleko větší částku. Původně se hovořilo o částce větší než jedna miliarda korun. Částka proplatila studii a systém umožnil, že společenství firem, které vyhrálo, nechalo vzniknout novou společnost, té se ta zakázka přeprodala. Společnosti Amuxalo Corporation Limited zůstalo zhruba 70 milionů korun zcela zbytečně," vysvětlil Randák.

Původně zakázku získalo právě společenství firem Saab Czech, s.r.o., a AŽD Praha, s.r.o. V březnu 2009 ale firma AŽD uzavřela smlouvu se společností Amuxalo. Právě AŽD měla od Amuxalo 100 milionů získat. Ve stejný den ale společnost Amuxalo smlouvu přeprodala za 30 milionů korun firmě Balkan-Sast Eood, kterou vlastní právě AŽD. Pokud by ale studii vypracovalo AŽD a smlouvu nepřeprodalo, tak studie nakonec vyjde pouze na 30 milionů korun. "Systém jasně poukazuje na to, že společnost vznikla jen proto, aby si někdo vydělal 70 milionů korun," dodal Randák.

"Není to pravda," hájí AŽD její tiskový mluvčí Jiří Dlabaja. Podle něho neprotekla podnikem ani koruna a firma se hodlá proti těmto tvrzením bránit právní cestou. "Ještě nevíme, zda podáme trestní na oznámení na pana Randáka, nebo na fond," dodal mluvčí.

Nadační fond proti korupci nemá zatím podle slov Randáka v ruce konkrétní důkazy, že by peníze získal právě Rittig. Vzhledem k tomu, že ale vše zajistila právě kancelář Šachta & Partners, Randák předpokládá, že peníze mohly u Ivo Rittiga skončit. Podklady, které podle Randáka byly získány v souladu se zákony, předal fond policii.

"Veškeré materiály, které uvolňujeme, tak nejdřív konzultujeme s policií, aby to nenarušilo vyšetřování," upřesnil Randák.

Bývalý šéf rozvědky tvrdí, že za uplynulé čtyři roky se v případě zakázek dopravního podniku vždy objevily podezřelé okolnosti. Jedná se například o zmanipulování veřejných zakázek nebo podivný systém firem, který si inkasuje peníze "navíc". Podezřelé transakce bývalého vedení Dopravního podniku vyšetřuje pražská i protikorupční policie.

Advokát David Michal z AK Šachta a Partners, který podle Randáka stojí za většinou podezřelých transakcí, v reakci na tiskovou konferenci fondu v České televizi obvinění odmítl. Prohlásil, že Randák buduje svou soukromou rozvědku a tu využívá v souboji s advokátní kanceláří, která na jeho aktivity upozorňuje.

Právní kancelář Šachta & Partners navíc podala trestní oznámení na předsedu správní rady NFPK Karla Janečka kvůli podezření z trestného činu krácení daně. "Prý sám okrádám stát. Slavná právní kancelář, která plní první stránky novin, je snad spojena s každou velkou kauzou v naší zemi," reagoval Janeček. Zároveň tvrdí, že právníci kontaktují obchodní partnery i v zahraničí a poškozují jméno fondu.

"Navíc jako perličku na závěr nevynechala Šachta a jeho klienti ani ministerstvo financí a své objevy poslali ministru Kalouskovi a jeho finančnímu analytickému útvaru," dodal Janeček s tím, že nemají právníci šanci a budou usvědčeni.

-Denisa Šindlerová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články