Za dvacet nemocných loni VZP utratila téměř třista milionů korun

24. 5. 2013 – 15:42 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za dvacet nemocných loni VZP utratila téměř třista milionů korun
Do seznamu nejdražších diagnóz se překvapivě nepropracovala onkologická onemocnění, ale poruchy metabolismu a srážlivosti krve. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) zveřejnila seznam svých "nejdražších" pacientů. Nejvyšší částku (53,7 milionu korun) zaplatila za léčbu sedmapadesátiletého hemofilika z Prahy-východ, hlavní část platby (48,5 milionu korun) šla na úhradu jeho léku.

Za první dvacítku "nejdražších" pacientů dá VZP ročně více než 281 milionů korun. "Nemocní jsou z celé České republiky, od Klatov po Bruntál, od Děčína po Břeclav. Jen jeden z nich je z Prahy," uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Nejstarším marodem je 66letý senior z Havlíčkova Brodu, nejmladším 14letý chlapec z Tachova.

Do seznamu nejdražších diagnóz se překvapivě "nepropracovala" onkologická onemocnění, ale poruchy metabolismu a srážlivosti krve.

V poslední době VZP řeší problémy kolem úhrady léčby v protonovém centru v Praze, které si za jednoho léčeného pacienta účtuje přibližně 100 milionů korun. VZP se tak vysoká částka nezdá, místo do Prahy chce posílat pacienty do bavorského Mnichova, kde léčba vyjde přibližně na polovinu. Do pražského centra by měli chodit pouze ti pacienti, kterým zdravotní stav nedovolí přesun.

Problém je ale v dříve podepsané smlouvě o smlouvě budoucí, v níž se před zbudováním Protonového centra, které stálo 4,2 miliardy korun, pojišťovna zavázala k ročním kontraktům za miliardu korun.

Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články